Nedjelja, 2. travnja 2023.

Više od 2700 bankomata neće raditi zbog uvođenja eura

Tijekom prosinca neće raditi više od 2700 bankomata, dok će u prijelaznom razdoblju radit samo oni koji istovremeno mogu isplaćivati i staru i novu valutu

Preporučujemo

Zbog uvođenja eura uskoro će biti dostupno svega 40 posto bankomata. Neki su već dočekali eure, dok je njih 50-tak ugašeno u ponedjeljak.

“Morate obići svaki bankomat, ažurirati ga i nakon toga pripremiti da može prihvatiti novčanice eura. U 4000 bankomata ima preko 40.000 kazeta bankomatskih koju svaku pojedinačno moramo prilagoditi za nove dimenzije euro novčanica koje su, naravno različite dimenzije od novčanica kune”, rekao je za RTL izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček.

Tijekom prosinca neće raditi više od 2700 bankomata, dok će u prijelaznom razdoblju radit samo oni koji istovremeno mogu isplaćivati i staru i novu valutu.

“Ostalih 30-ak posto bankomata, ili 1300 njih će biti prilagođeno do 15. siječnja 2023. od kada će svi bankomati, oko 4000 njih biti spremni i isplaćivati isključivo eure”, istaknuo je Mavriček.

Masovno gašenje bankomata za 10-ak dana

“Manji broj će biti ugašen do 15. prosinca, a od 15. prosinca će HUB objaviti interaktivnu kartu svih bankomata u Hrvatskoj koji su aktivni u realnom vremenu kako bi svi građani u svakom trenutku znali koji bankomat radi i gdje mogu podignuti gotovinu”, rekao je za RTL Ivan Hrvoje Maljković iz Hrvatske udruge banaka.

No, razloga za paniku nema, osim ako na kartici nemate novca, jer i u manjim sredinama moći će se do gotovine.

“Poseban fokus bio je usmjeren na manje sredine, gdje je manji broj bankomata. Banke su na razini HUB-a dogovorile način prilagodbe mreže tako da u svakom trenutku građanima bude na raspolaganju dovoljan broj bankomata u svakom mjestu Hrvatske”, istaknuo je Maljković.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti