Petak, 19. kolovoza 2022.

Vlada produžila zamrzavanje cijena osnovnih goriva

Cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone

Preporučujemo

Vlada je u ponedjeljak produžila zamrzavanje cijena osnovnih goriva na benzinskim postajama izvan autocesta za još 14 dana, a fiksirala je i veleprodajne cijene, donosi HRT.

Kako su izvijestili iz Vlade, na telefonskoj sjednici je donesena uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata te uredbu o izmjeni uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

To znači da će se litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama i u iduća dva tjedna prodavati po 13,08 kuna za litru, a osnovnog benzina eurosuper 95 – 13,50 kuna po litri. Plavi dizel prodat će se po najviše 9,45 kuna po litri.

I dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana.

“Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone”, priopćili su iz Vlade.

Veleprodajne cijene se pak fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta.

“Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda”, ističu te dodaju kako će se ovaj režim primjenjivati idućih 14 dana.

Podsjetimo, Vlada je prije dva tjedana odlučila fiksirati najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama.

- Advertisement -

Najnovije objave