Srijeda, 1. prosinca 2021.

Vozači pažnja: za vikend nova akcija policije na području Podravine i Prigorja

Mladi vozači imaju apsolutnu zabranu upravljanja vozilom za vrijeme kada u organizmu imaju alkohola, dok je ostalim vozačima dopušteno do 0,50 promila alkohola u organizmu

Preporučujemo

Vikendima je u rujnu na području Policijske uprave koprivničko-križevačke zabilježeno 25 prometnih nesreća ili 42 posto prometnih nesreća, od čega devet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama.

U nesrećama su tri osobe teško ozlijeđene, a 10 osoba je lakše. Najčešće vrste prometnih nesreća vikendima bile su bočni sudar (4), udar vozila u parkirano vozilo (4) i slijetanje vozila s ceste (5). Najčešći uzrok događanja prometnih nesreća bila je neprilagođena brzina (7).

Mladi vozači izazvali su dvije prometne nesreće. Vozači pod utjecajem alkohola izazvali su 10 prometnih nesreća ili 40 posto prometnih nesreća.

Kako bi se spriječilo daljnje stradavanje osoba u prometnim nesrećama, posebice tijekom vikenda, Policijska uprava koprivničko-križevačka će od petka, 1. listopada, do ponedjeljka, 4. listopada, provoditi pojačani nadzor prometa.

Tijekom pojačanog nadzora prometa intenzivirat će se nadzori brzine kretanja vozila, upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga, poštivanja prednosti prolaska, korištenja sigurnosnog pojasa, prijevoza djece u vozilima, korištenja mobitela i ostalih najtežih prometnih prekršaja.

Pozornost će se posvetiti i nadzoru mladih vozača, vozača bicikala, mopeda i motocikala, te nadzoru recidivista u činjenju prometnih prekršaja.

“Podsjećamo sve sudionike u prometu na nužnost poštivanja prometnih propisa, a posebice na poštivanje prednosti prolaska, poštivanje ograničenja brzine kretanja, korištenje sigurnosnog pojasa i pravilan prijevoz djece u vozilima”, istaknuli su iz Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Ističe se važnost poštivanja prometnih znakova na raskrižjima kako u naseljenim mjestima tako i van njih. Prije svakog skretanja, pretjecanja, uključivanja u promet ili kakve druge radnje vozilom, vozač se mora uvjeriti da je može sigurno izvesti.

Korištenje mobitela ili sličnih uređaja koji predstavljaju distrakciju, osim u slučaju hands-free uređaja, za vrijeme upravljanja vozilom nije dozvoljeno.

“Mladi vozači imaju apsolutnu zabranu upravljanja vozilom za vrijeme kada u organizmu imaju alkohola, dok je ostalim vozačima dopušteno do 0,50 promila alkohola u organizmu”, istaknuli su iz PU koprivničko-križevačke.

Najnovije objave