Subota, 20. srpnja 2024.

Za 10-ak dana razmatrat će se ukidanje propusnica za kretanje po Hrvatskoj

Izdano je više od 1,8 milijuna e-propusnica te su svi koji su imali poslovni, zdravstveni ili humanitarni razlog, mogli doći do propusnica i putovati gdje su trebali, istaknuo je Davor Božinović

- Oglas -

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u subotu da će se oko 11. svibnja razmotriti sustav e-propusnica, kako bi se izvidjele mogućnosti kretanja u Hrvatskoj bez tih propusnica.

To će ovisiti o epidemiološkoj situaciji u tome razdoblju, jer ćemo do tada imati mjerljive učinke dotad poduzetih mjera, rekao je Božinović novinarima nakon sastanka s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem te čelnicima osječko-baranjskog i vukovarsko-srijemskog Stožera civilne zaštite.

Podsjetio je kako su e-propusnice omogućile smanjivanje pokretljivosti stanovništva, koje je prepoznato kao jedan od faktora najbržeg širenja korona virusa.

- Oglas -

Istaknuo je da je izdano više od 1,8 milijuna e-propusnica te da su svi koji su imali poslovni, zdravstveni ili humanitarni razlog, mogli doći do propusnica i putovati gdje su trebali.

Na upit novinara o putovanju u inozemstvo rekao je da je Hrvatska u stalnoj komunikaciji sa svim članicama EU i da je “sigurno je da ćemo idućih tjedan-dva imati neku novu situaciju, barem kada su u pitanju razrađeni modeli prelaska granice, što ne znači da će se će one tada i otvoriti”.

“Moramo biti oprezni, a s druge strane, život ne može stati. EU je jedinstveno tržište, koje funkcionira na način otvorenih granica za promet ljudi roba i usluga”, rekao je Božinović i dodao da se radi na protokolima kojima će se omogućiti da gospodarstvo funkcionira, a da se spriječi šteta po zdravlje bilo koga u Europi.

Istaknuo je kako sadašnja epidemiološka situacija dopušta fazu popuštanja nekih mjera.
“Cilj nam je da se što više ekonomskih, gospodarskih i društvenih aktivnosti počinje iznova aktivirati, ali ne tako da se sve odjednom otvori, jer smo onda u riziku da se epidemija ponovno počne širiti, možda i s eksponencijalnim rastom”, upozorio je Božinović.

Smatra kako je u Hrvatskoj ustanovljen “balans mjera koje jesu restriktivne”, ali kako su neke zemlje možda u početku podcijenile epidemiju, pa su morale pribjegavati puno restriktivnijim mjerama, od uvođenja policijskog sata, do zabrane napuštanja stanova i vrlo ograničenog kretanja.

- Oglas -

Ocijenio je da sustav Civilne zaštite u Osječko-baranjskoj županiji funkcionira vrlo profesionalno, uvježbano i usklađeno, a posebno ga, kaže, raduje da su građani pokazali visok stupanj discipline i svjesnosti.

Župan Ivan Anušić ocijenio je kako je situacija u dvije najveće istočne županije zadovoljavajuća, da obje županije imaju blagi rast zaraženih, što je pod kontrolom, i da je definitivno zaustavljena ekspanzija virusa Covid-19.

“Ne želimo kod nas vidjeti situaciju poput one u Italiji i Španjolskoj, i dalje se držimo pravila, mjera i naputaka. Nadamo se daljnjem popuštanju mjera, što će omogućiti kvalitetniji život i funkcioniranje gospodarstva, kako bi držali balans između gospodarstva te zdravlja i sigurnosti ljudi”, istaknuo je župan Anušić.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti