Utorak, 16. srpnja 2024.

Zadnjeg dana u listopadu započinje zimsko računanje vremena

Iako je Europska komisija još prije tri godine predložila da se ukine sezonsko pomicanje sata, to se još nije dogodilo jer se države članice o tome još nisu dogovorile

- Oglas -

Ljetno računanje vremena u 2021. godini završava u nedjelju, 31. listopada, u 3 sata, tako što se pomicanjem kazaljki za jedan sat unatrag vrijeme u 3 sata računa kao 2 sata.

Oni koji vole duže spavati doći će tako na svoje.

“Povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati”, priopćili su iz HEP-a.

- Oglas -

Pomicanje kazaljki na satu odrazit će se i na željeznički promet, u kojem će vlakovi biti zaustavljeni na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu kako bi bili u skladu s voznim redom.

Vozači automobila prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama dužni su paliti dnevna svjetla od 1. studenoga do 31. ožujka.

Iako je Europska komisija još prije tri godine predložila da se ukine sezonsko pomicanje sata, to se još nije dogodilo jer se države članice o tome još nisu dogovorile.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti