Nedjelja, 26. ožujka 2023.

Započela katastarska izmjera na području općine Virje, radovi su vrijedni 900.000 eura

Radovi na katastarskoj izmjeri katastarske općine Virje obuhvaćaju površinu od 939 hektara s 5412 katastarskih čestica

Preporučujemo

Svečanim otkrivanjem informativne table u petak su i službeno započeli jednogodišnji radovi na katastarskoj izmjeri na području općine Virje u svrhu izrade katastra nekretnina i obnove/osnivanje zemljišne knjige.

Ugovor o javnoj nabavi usluge katastarske izmjere potpisan je 21. prosinca prošle godine između naručitelja Državne geodetske uprave i zajednice ponuditelja tvrtki Geodist d.o.o. i Geo Grupa d.o.o.

Informativna ploča o katastarskoj izmjeru na području općine Virje
Informativna ploča o katastarskoj izmjeru na području općine Virje // Foto: Zvonimir Markač

Podatak da zadnja katastarska izmjera ove katastarske općine potječe iz vremena Austro-Ugarske naglašava značaj samog projekta.

Potreba za pokretanjem nove katastarske izmjere je proizašla prvenstveno zbog različite evidencije katastra i zemljišne knjige, nesklada stvarnog stanja s postojećim evidencijama te mnogobrojni neriješeni imovinsko-pravni odnosi koji nositeljima prava otežavaju upravljanje nekretninama u njihovom vlasništvu.

Radovi na katastarskoj izmjeri katastarske općine Virje obuhvaćaju površinu od 939 hektara s 5412 katastarskih čestica.

Vrijednost ovih radova iznosi nešto manje od 900.000 eura s uključenim PDV-om. Ovu izmjeru u potpunosti financira Državna geodetska uprava, čime su posebno zadovoljni u Općini Virje i Koprivničko-križevačkoj županiji, a što su na otvorenju radova istaknuli načelnik Mirko Perok i župan Darko Koren.

Melita Ivančić, Darko Koren i Kristina Filipović
Melita Ivančić, Darko Koren i Kristina Filipović // Foto: Zvonimir Markač

– Imali smo tribinu na ovu temu s našim mještanima i odaziv je bio jako dobar. Bilo je puno pitanja i nadam se da će ova izmjera dobro proći i da ćemo dobiti kvalitetne podatke – kazao je načelnik Perok, koji se nada da će uz izmjere na građevinskim površinama, kasnije doći na red i izmjere na onim poljoprivrednim, kao i onima gdje su sporne međe i vlasništva.

Župan Koren naglasio je da je katastarska izmjera jedan od preduvjeta za razvoj gospodarstva i prostora u cjelini.

– Opće je poznato da sredine koje imaju regulirane i katastarske i gruntovne dokumente dobivaju na vrijednosti – poručio je Koren, dodavši kako je Koprivničko-križevačka županija trenutačno angažirana na četiri izmjere na području županije kroz sufinanciranje u iznosu od oko 400.000 eura (dvije na područje Legrada te na području Gornje Rijeke i Đelekovca.

Kazao je i kako još puno toga za izmjeriti ima na području županije, ali “svaki korak više je put kraći”.

– Na području naše županije odradili smo 16 posto novih izmjera. Znači, gdje je obnovljena zemljišna knjiga i katastar. Pokazalo se da su to stvarno mukotrpni, dugotrajni i skupi procesi – rekla je Jelena Unger, pročelnica Državne geodetske uprave, odjela za katastar u Koprivnici.

Pojasnila je kako postoje izmjere i iz 70-ih godina, to je nekih 15-ak posto površine, država je nekad platila izmjeru poljoprivrednog zemljišta pa je to još dva posto i tako je trenutačno Koprivničko-križevačka županija na trećini površine koja ima kvalitetne podatke, odnosno sređeni katastar i zemljišnu knjigu koja odražava stanje na terenu, što i je cilj svake izmjere.

– Naši zemljišno-knjižni odjeli su ažurni, to je vrlo bitno i to utječe na kvalitetu pruženih usluga ljudima s našeg područja. To utječe i na promet nekretninama – naglasila je, pak, predsjednica Općinskog suda u Koprivnici Marija Grgešić.

Osim njih, na ovoj maloj svečanosti u Virju prisustvovali su i općinska pročelnica Kristina Filipović, županijska pročelnica Melita Ivančić, predstavnici tvrtki Geodist i Geo Grupa Tomislav Stipetić i Željko Perić, Brankica Marčen, zamjenica voditeljice zemljišnoknjižnog odjela u Đurđevcu, Ivan Mićurin iz odjela za katastar u Đurđevcu i nadzornik radova Franjo Ambroš.

Dionici katastarske izmjere na području općine Virje na predstavljanju početka radova
Dionici katastarske izmjere na području općine Virje na predstavljanju početka radova // Foto: Zvonimir Markač

– Za uspjeh izmjere nam je važan odaziv na naše pozive za omeđenje i prikupljanje dokumentacije. Apeliramo na evidentirane vlasnike i one koji to nisu da se odazovu na naše pozive na terenu kako bi nam pokazali svoje vlasništvo, odnosno svoje parcele. Samo uz njihovo pokazivanje ovdje će se pokazati uspjeh ove izmjere – zaključio je Željko Perić, direktor tvrtke Geo Grupa iz Zagreba.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti