Četvrtak, 29. veljače 2024.

Završna konferencija projekta ‘Recept za zdravlje – poticanje svjesnosti o pretilosti’

Hrvatska je, uz Maltu, prva zemlja po broju pretilih osoba u Europi, a Varaždinska županija ne odstupa od toga te poprilično visoko 'kotira' u državi

- Oglas -

Uz pravilnu prehranu i tjelovježbu nije teško smršaviti, istaknuto je u srijedu na završnoj konferenciji EU projekta ‘Recept za zdravlje – poticanje svjesnosti o pretilosti’ u Županijskoj palači.

Riječ je o projektu koji je Opća bolnica Varaždin počela provoditi u svibnju prošle godine u partnerstvu s Varaždinskom županijom te u suradnji sa Sveučilištem Sjever.

Završna konferencija projekta 'Recept za zdravlje – poticanje svjesnosti o pretilosti'
Izvor fotografije: Varaždinska županija

“Varaždinska bolnica je prijavila te uspješno provela ovaj projekt vrijedan 55.691,62 eura prvenstveno zahvaljujući Alenu Pajtaku, jednom od eminentnih stručnjaka u Hrvatskoj u liječenju pretilosti. Za provođenje projekta smo osigurali bespovratna sredstva u 100-postotnom iznosu, i to iz Europskog socijalnog fonda (85 posto) te državnog proračuna (15 posto). Nizom aktivnosti ostvareni su benefiti u osvještavanju javnosti o važnosti prevencije, očuvanju zdravlja i nizu bolesti koje mogu nastati kao posljedice prekomjerne tjelesne težine”, istaknuo je ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak.

- Oglas -

Koordinator projekta bio je upravo Pajtak, voditelj odjela za abdominalnu kirurgiju Opće bolnice Varaždin, kao i multidisciplinarnog tima za liječenje pretilosti, barijatrijsku i metaboličku kirurgiju.

“Hrvatska je, uz Maltu, prva zemlja po broju pretilih osoba u Europi, a Varaždinska županija ne odstupa od toga te poprilično visoko ‘kotiramo’ u našoj državi. To znači da imamo puno bolesnih osoba, jer važno je napomenuti da je pretilost stanje ozbiljne bolesti. Projektom smo prvenstveno željeli osvijestiti naše građane o pretilosti. To smo činili kroz radionice zdrave prehrane i tjelovježbe, a educirali smo i naše liječnike primarne zdravstvene zaštite putem okruglih stolova. Važnu ulogu su imali studenti Sveučilišta Sjever koji su putem info-dana u Varaždinu, Ludbregu i Novom Marofu davali informacije građanima te ih tako poticali da se uključe u naše radionice tjelovježbe i zdrave prehrane kako bi se educirali o novim načinima života”, rekao je Pajtak.

Završna konferencija projekta 'Recept za zdravlje – poticanje svjesnosti o pretilosti'
Izvor fotografije: Varaždinska županija

Predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije Spomenka Kiđemet Piskač je svim sudionicima čestitala na dobro osmišljenom i provedenom projektu.

“Pretilost je gorući javnozdravstveni problem koji ne samo da utječe na kvalitetu života bolesnika, nego predstavlja rizični faktor za brojne bolesti, a posebno kardio-cerebrovaskularne bolesti. Prije nekoliko dana obilježili smo Svjetski dan moždanog udara, a pretilost je jedan od značajnijih rizičnih faktora za nastanak moždanog udara. Stoga je jako važno naglasiti kako pretilost možemo smanjiti promjenom životnih navika koje uključuju redovitu fizičku aktivnost i zdraviji način prehrane. Time ne samo da ćemo smanjiti broj pretilih osoba, već ćemo smanjiti i broj oboljelih od kardiovaskularnih bolesti u našoj županiji”, istaknula je Kiđemet Piskač.

Pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever profesorica Marijana Neuberg izvijestila je da je u projektu sudjelovalo 30-ak studenata Sveučilišta Sjever, i to s Odjela za sestrinstvo i Odjela za fizioterapiju.

- Oglas -

“Naši studenti su imali iznimno bitnu, dvostruku ulogu. Prvenstveno su bili poučavani o rizičnim čimbenicima, ali i o štetnosti pretilosti na zdravlje. Nakon što su puno toga naučili, izradili su promotivne materijale sa svojim učiteljima, budući da je njihova primarna djelatnost edukacija pučanstva. Nakon toga su odlazili u gradove diljem županije te i sami postali edukatori javnosti. Bila je to izvrsna suradnja s Općom bolnicom Varaždin i Varaždinskom županijom”, zaključila je Neuberg.

Na završnoj konferenciji upriličena je podjela potvrda studentima o sudjelovanju u projektu.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti