Subota, 18. svibnja 2024.

Željko Lacković za HRT: ‘Ostajem uz Domovinski pokret i otvoreni smo za razgovore sa svima’

Cilj je sastavljanje Vlade i normalno funkcioniranje sustava, a ne ponavljanje izbora, rekao je Lacković komentirajući pozive Možemo i Mosta u antiHDZ-ovu koaliciju

- Oglas -

Željko Lacković iz Đurđevca, nezavisni zastupnik na listi Domovinskog pokreta, osvojio je 4425 preferencijskih glasova. Lacković je za HRT naglasio da ostaje uz Domovinski pokret.

– Velik je to broj za jednu malu sredinu, koja je birala čovjeka koji će ih zastupati imenom i prezimenom. Uz to smo još bili u četvrtoj, a do sada smo bili u drugoj izbornoj jedinici. Dva velika izazova, ali rezultat je potvrdio da se i sa šestog mjesta može ući u Hrvatski sabor. Gospodin Mario Radić i ja, kao dva zastupnika koji su ušli s koalicijske liste Domovinskog pokreta smo izborili saborski mandat – rekao je Lacković u emisiji Studio 4.

Naglasio je kako je došlo do velike ideološke polarizacije nakon što se u izbornu utrku uključio predsjednik Milanović.

- Oglas -

– Svatko tko je mislio da može proći, bez obzira na jaku podršku s terena, a da se ne udruži, krivo je mislio i zbog toga je jedan veliki broj glasova propao. Oni koji su se udružili su napravili dobar rezultat. Kada se želi napraviti dobar rezultat, treba staviti neke stvari na drugo mjesto – dodao je Lacković.

Naglasio je da ostaje uz Domovinski pokret jer bi “sve drugo bilo pogrešno”.

– Moji birači očekuju da ja postignem rezultat i ispunim obećanja koje sam dao u predizbornoj utrci. Ja to ne mogu raditi kao pojedinac, nas 13 držimo čvrsto blok i vjerujem da niti jedna opcija ne može niti zamisliti sastavljanje većine u Hrvatskom saboru bez Domovinskog pokreta i mene nezavisnog – istaknuo je on.

Lacković je rekao kako je klub zastupnika izabrao pregovarački tim u kojem su Penava, Radić i dva tajnika. Lacković je zadužen za jedan segment pregovora s drugim partnerima.

– Bitno je da se formaliziraju teme koje će biti na stolu. Znamo da neće pregovori ići lako i jednostavno. Vidjet ćemo koliko će biti spremnosti na popuštanje s drugih strana. Mi smo otvoreni za pregovore s obje strane i tu neće biti zapreke oko postizanja onih politika koje su u fokusu predizbornih obećanja Domovinskog pokreta – kaže.

- Oglas -

Otkrio je da se u ponedjeljak održava predsjedništvo Domovinskog pokreta nakon čega počinju pregovori. Uvjeren je da će se dogovor postići.

– Kontakti su dio pregovaranja. Domovinski pokret je otvoren na pregovore sa svim opcijama. Očekuje se da i druge opcije korektno i konkretno pristupe razgovorima – naglasio je.

Cilj je sastavljanje Vlade i normalno funkcioniranje sustava, a ne ponavljanje izbora, rekao je Lacković komentirajući pozive Možemo i Mosta u antiHDZ-ovu koaliciju.

– Predsjedništvo DP-a dalo je jasne odgovore na pozive. Treba vidjeti kod sastavljanja vlade koje su političke snage dobile povjerenje građana, koje mogu prevaliti veći dio svog ideološkog korpusa jer sve je moguće, ali mora se posložiti taj međusobni odnos, a oni koji pozivaju mislim da ga nisu spremni niti u manjoj mjeri mijenjati od onog što imaju zacrtano u svojim ideološkim postavkama – rekao je Lacković.

Vjeruje da će Domovinski pokret ostati kompaktan jer će s više zastupnika biti i lakše postizanje ciljeva.

– Ne vidim prostor za udaljavanje, osim gospodina Kolakušića koji je kao koalicijski partner odmah napustio tu jednu poziciju. Ja sam jasno rekao da ostajem uz DP i vjerujem da ćemo ostvariti značajnije rezultate od proklamiranih upravo na toj činjenici – istaknuo je Lacković.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti