Nedjelja, 25. veljače 2024.

Župan Koren priredio prijem za uspješne orače: ‘Dokazali ste se i na svjetskoj razini’

Udruga orača osnovana je 2007. godine, imaju 64 člana, a cilj je promicanje natjecanja u oranju te edukacija poljoprivrednika u obradi tla

- Oglas -

Koprivničko-križevački župan Darko Koren priredio je prijem za članove Udruge orača Koprivničko-križevačke županije u povodu uspjeha koje su ostvarili Svjetskom i Državnom natjecanju orača.

– Već je postalo tradicionalno da ostvarujete sjajne rezultate po kojima smo vodeći u Hrvatskoj, a dokazali ste se i na svjetskoj razini. Osim natjecanja, ova disciplina ima i ulogu promocije poljoprivrede kao grane gospodarstva te služi kao motivacija za mlade. Kao što vidimo, postoji interes među mladima što je garancija da će se ovakvi uspjesi nastaviti i dalje. Podržavamo vašu Udrugu od samog početka, što ćemo činiti i dalje, te vam želim još mnogo uspješnih natjecanja na kojima ćete pokazati vaše vještine – rekao je župan Koren.

Državno natjecanje u oranju održano je po 19. put u Poreču krajem rujna. Josip Martinović osvojio je prvo mjesto u kategoriji pluga premetnjaka, dok je Matija Konjačić, učenik Srednje gospodarske škole Križevci, sudjelovao prvi put i osvojio četvrto mjesto u kategoriji pluga ravnjaka. Županijska ekipa osvojila je prvo mjesto.

- Oglas -

Svjetsko natjecanje orača, 68. po redu, održano je u Latviji, a sudjelovali su predstavnici iz 24 zemlje u kategoriji ravnjaka i 22 zemlje u kategoriji premetnjaka. Natjecali su se Saša Višak, koji je osvojio 14. mjesto u kategoriji plugova ravnjaka, i Josip Martinović koji je osvojio 16. mjesto u premetnjacima.

– Naši su uspjesi započeli 2015. godine kada smo počeli osvajati prva mjesta te se nastavilo idućih godina. Imamo najviše županijskih natjecanja u Hrvatskoj i najviše uspjeha na državnim natjecanjima. Na svjetskim natjecanjima Saša je sudjelovao četiri puta, a ove su nas godine iznenadili loši vremenski uvjeti. Zahvaljujem Županiji na podršci od prvog dana te što nas prati u svim aktivnostima – rekao je predsjednik udruge Darko Novotni.

Saša Višak, Josip Martinović i Matija Konjačić zahvalili su županu i suradnicima na prijemu, kao i Županiji potpori kakvu rijetko koja županija pruža svojim oračima.

Udruga orača osnovana je 2007. godine, imaju 64 člana, a cilj je promicanje natjecanja u oranju te edukacija poljoprivrednika u obradi tla.

Prijemu su prisustvovali i tajnica Udruge Zdenka Marić te županijski pročelnici Melita Ivančić i Marijan Štimac.

- Oglas -

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti