Srijeda, 1. prosinca 2021.

Zvali su hitnu, ali ga nisu htjeli odvesti u bolnicu jer je zaražen koronavirusom

Supruga oboljelog je ostala frapirana njihovim riječima, ona je u izolaciji, a nitko drugi kod njih u obitelji ne vozi

Preporučujemo

Amela Frigo iz Vrbovca u noći na srijedu proživjela je pravu dramu s članom svoje obitelji. Tamo je, naime, od hitne pomoći zatražena pomoć za pacijenta pozitivnog na covid. Liječnice su došle, utvrdile da ga treba prevesti u Dubravu i otišle, tvrdi članica obitelji oboljelog, piše Dnevnik.hr.

“Radi se o mojoj užoj obitelji, oni žive u odvojenoj kući. On od petka ima poteškoće, liječnica Obiteljske medicine ga je odbila primiti prije testiranja, a za PCR testiranje je naručen tek u petak. Zvali smo hitnu u Vrbovcu, bili su susretljivi, testirali su ga, bio je pozitivan pa su odredili izolaciju za sve njegove kontakte. Ja nisam bila jedan od kontakata. Također, obitelj je dobila uputu da se jave na hitnu ako se stanje pogorša”, rekal je Frigo za Dnevnik.hr te dodala kako se član njene obitelji jutros oko 4.30 sati srušio u kupaonici te da je izgubio je svijest.

Njegova supruga je zvala hitnu u Vrbovcu. Došli su, pregledali ga, bile su dvije liječnice, rekle su da ga treba otpremiti u KB Dubrava, okrenule se i otišle.

Supruga oboljelog je ostala frapirana njihovim riječima, ona je u izolaciji, a nitko drugi kod njih u obitelji ne vozi.

“Zvala je mene jer nije imala koga. Stavila sam masku i sjela u automobil da ga odvezem u Zagreb”, rekla je Frigo i kaže kako im nije bilo jasno zašto hitna, ako je već bila u kući oboljelog, ne može preuzeti pacijenta i prevesti do Zagreba. On je u tom trenutku bio ugroženi pacijent. Rečeno im je na telefon da je covid pozitivan prije nego su dolazili noćas, došli su zaštićeni, rekli da prevezemo oboljelog u Dubravu i otišli bez dodatnog objašnjenja. U Dubravi su me pitali s koje sam planete došla i bili su šokirani kad su čuli što se dogodilo. Oboljeli je na obradi, nas su poslali doma”, rekla je.

Amela je rekla i da kod kuće ima pacijenta koji je operiran, onkološki bolesnik, i ne znam što sad da radi, auto je dezinficirala, ali će morati po oboljelog i u Zagreb te da je supruga i sebe izložila infekciji.

“Mogu razumjeti da godinu dana ne mogu do liječnika iako trpim bolove, no ne mogu razumjeti da covid pacijent ne može do liječnika. Ja sam sad kontakt, cijepljena sam, imala sam masku, ugrozila sam svoj posao, a radim s ljudima. Tko će mi platiti doprinose ako odem na bolovanje? Moja profesija nije ugrožena, pa mi država ne pomaže”, rekla je Frigo i navodi kako se pismeno požalila Zavodu za hitnu medicinu.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorina Gajnika rekao je da im je došla pritužba, koju je proslijedio u Vrbovec te da je zatražio izjave osoblja koje je bilo na intervenciji, kao i bolesnički list događaja.

Također, istaknuo je kako nije praksa da se hitni slučajevi čije stanje traži prijevoz njihovim vozilima sami voze u bolnicu te da će zaključak o ovom događaju donijeti nakon što se prikupe izjave zaposlenika i potrebna dokumentacija, piše Dnevnik.hr.

Najnovije objave