Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

U Đurđevcu održana poslovna konferencija ‘Energetski izazovi’

Ideja za ovakav tip konferencije se rodila iz razgovora koje smo vodili posljednjih mjeseci, svi znamo kakva je bila situacija i kakvi su bili izazovi pred cijelim našim sustavom, rekao je đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči

- Oglas -

Đurđevac u srijedu je bio domaćin velike poslovne konferencije, ovoga puta na temu Energetskih izazova gradova i općina.

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči uvodno je rekao da se nada da će se na ovoj konferenciji pronaći neka nova rješenja.

“Ideja za ovakav tip konferencije se rodila iz razgovora koje smo vodili posljednjih mjeseci, svi znamo kakva je bila situacija i kakvi su bili izazovi pred cijelim našim sustavom. Vjerujem da će se pronaći dobri zaključci i ciljevi i da ćemo pokrenuti nekakve realne i konkretne stvari”, dodao je Janči.

- Oglas -
Hrvoje Janči
Hrvoje Janči // Foto: djurdjevac.hr

Ivo Milatić, državni tajnik za energetiku, istaknuo je da je Hrvatska spremno dočekala krizu.

“U ovim vremenima je definitivno potrebno pričati o temama koje ministarstvo, odnosno Vlada Republike Hrvatske radi kada je u pitanju energetika. Hrvatska je zemlja koja je definitivno spremna dočekala ovu krizu, a ono što nije bilo organizirano je rješavano u hodu. Sve segmente smo pokrili kada je u pitanju električna energija i kontroliranje cijena, odnosno praktično subvencioniranje cijena kada je u pitanju plin gdje smo drugi najjeftiniji u Europi kada su u pitanju kućanstva. Kad su u pitanju derivati, vidjeli ste da se konstantno kontrolira njihova cijena”, rekao je Milatić.

Poslovna konferencija u Đurđevcu
Foto: djurdjevac.hr

U prvoj panel raspravi o temi uloge energetike u planiranju poslovnih zona sudjelovao je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković koji je rekao da bi se jedinice lokalne samouprave trebale usredotočiti na obnovljive izvore energije.

“Ključno je to što se premalo strategija usmjerava prema onima koji upravljaju sustavima, a koji bi trebali provoditi te strategije. S druge strane, jedinice lokalne samouprave koje bi trebale iskoristiti ovaj trenutak i vrijeme povlaštenih cijena energenata ne donose dovoljno konkretnih odluka. Važno je da se u tom kratkom roku, a to je do 1. travnja iduće godine, iskoristi vrijeme i što više energenata koje koristi sustav lokalne samouprave dobije iz obnovljivih izvora, da se usmjere sredstva iz proračuna u tom smjeru kako bi se dobila kontrolirana cijena javne usluge u budućnosti”, poručio je predsjednik vijeća Lacković.

Energetska samodostatnost je moguća i potrebna

- Oglas -

Druga panel rasprava donijela je temu energetska samodostatnost gradova i općina, a među panelistima bio je gradonačelnik Hrvoje Janči.

“Svaka lokalna jedinica mora se organizirati tako da uskladi cijenu energije i cijenu svojih usluga te da osigura vlastite kapacitete za samodostatnost samih institucija, uglavnom kroz solarne panele na krovovima, to mora postati praksa u svim gradovima. Konkretno, u Đurđevcu je u fazi realizacije devet sunčanih elektrana, uz dvije dizalice topline, koje će vrlo brzo naš grad učiniti energetski samodostatnim”, rekao je Janči.

Treća panel rasprava bila posvećena neiskorištenim potencijalima geotermalne energije, a na četvrtoj panel raspravi govorilo se o znanosti u energetskoj i zelenoj tranziciji, stoji na službenim stranicama Grada Đurđevca.

Više možete pročiteti OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti