Utorak, 4. studenoga 2025.

FOTO-VIDEO U Varaždinu otvoren 16. međunarodni kongres tjesteničarstva i gastronomije Conpasta

Svake godine nastojimo spojiti znanost, struku i gastronomiju te pokazati koliko je tjestenina važan dio naše prehrane i kulture, rekao je uime organizatora Stjepan Odobašić

- Oglas -

Danas, u utorak, je u kongresnoj dvorani hotela Turist u Varaždinu svečano otvoren 16. međunarodni kongres tjesteničarstva i gastronomije Conpasta, koji je i ove godine okupio brojne stručnjake, proizvođače i zaljubljenike u tjesteninu iz Hrvatske i svijeta.

Otvorenje Conpaste
Foto: Krešo Puklavec

Pod visokim pokroviteljstvom Varaždinske županije i župana Anđelka Stričaka te uz podršku Turističke zajednice Varaždinske županije, Obrtničke komore Varaždinske županije i Gospodarske škole Varaždin, Conpasta se nakon uspješnih izdanja u Umagu, Vodicama, Karlovcu i Zagrebu još jednom vratila u Varaždin – grad poznat po gostoljubivosti i bogatoj gastronomskoj tradiciji.

Uime organizatora, novinsko-nakladničkog poduzeća Robinson iz Zagreba, okupljene je pozdravio direktor Stjepan Odobašić, koji je istaknuo važnost očuvanja tradicije i promicanja inovacija u pripremi tjestenine.

- Oglas -

– Svake godine nastojimo spojiti znanost, struku i gastronomiju te pokazati koliko je tjestenina važan dio naše prehrane i kulture. Ove godine naglasak stavljamo na paprikaše s tjesteninom, ali i na međunarodnu raznolikost okusa – rekao je Odobašić, otkrivši nekoliko zanimljivosti o tjestenini, ali i o nekim izazovima i problemima vezanih uz nju.

Stjepan Odobašić
Stjepan Odobašić // Foto: Krešo Puklavec

– U Hrvatskoj se i dalje uvozi oko 56 do 60 posto tjestenine. Naši zločesti susjedi bi možda rekli kako nešto očito krivo radimo kada ne znamo zamijesiti tijesto. Situacija se nešto popravila, ali još uvijek nije to što bismo mogli postići – istaknuo je Odobašić.

Pozdravne riječi uputio je i Dražen Đurišević iz Podravkinog odjela za unaprjeđenje prodaje.

– Ovakvi kongresi prilike su da se svi upoznamo s proizvodima od tjestenine, kao i općenito o ponudi gastronomije, kako strane, tako i domaće – naveo je Đurišević, spomenuvši kako pokraj edukativnog i prezentacijskog, ovaj kongres ima i natjecateljski karakter.

Učenici srednjih kuharskih škola natjecat će se u pripremanju jela, dok će brojne udruge iz Varaždinske županije i okolice predstaviti svoje domaće tradicionalne proizvode. Također, uz njih u prezentacijskom dijelu sudjeluju i tvrtke.

- Oglas -
Srednjoškolci
Foto: Krešo Puklavec

Ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Jasminka Kelemen zahvalila je što učenici imaju upravo tu priliku sudjelovati i naučiti nešto novo u području buduće struke.

– U praktikumu naše škole od jutra je jako živo, počeli smo već u osam sati, članovi žirija budno prate što naši učenici rade, kuha se bolonjez – kazala je Kelemen.

Conpastu je otvorio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

– Posebno nam je zadovoljstvo što se Conpasta kod nas održava već treću godinu zaredom, što možda dovoljno govori koliko smo dobri domaćini. Koristim priliku da zahvalim svima koji su sudjelovali u organizaciji, a i našim udrugama i poduzetnicima dali priliku da pokažu što su pripravili – zaključio je župan Stričak.

Anđelko Stričak
Anđelko Stričak // Foto: Krešo Puklavec

Ovogodišnja Conpasta održava se pod geslom ‘Tjestenina – srce gastronomije’, a okuplja stručnjake s Prehrambeno-biotehnološkog i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i predavače iz Slovenije, Austrije, Japana i Australije.

Tijekom današnjeg otvorenja predstavljeni su Dukat Zagreb kao generalni sponzor te Podravka Koprivnica kao suorganizator, uz brojne partnere poput Žitoproizvoda Karlovac, Kogutexa Konjščina i New MIP Mlin pekare Sisak.

Kongres će tijekom današnjeg dana donijeti niz stručnih predavanja, kulinarskih radionica i tematskih degustacija, a poseban naglasak bit će stavljen na jela s gljivama, začinima te inovativne načine pripreme tjestenine od domaćih i međunarodnih sastojaka.

Glavni medijski pokrovitelj Conpaste je portal Klikaj.hr.

FOTO-VIDEO: Krešo Puklavec

NOVO

FOTO-VIDEO Paprikaši i tjestenine spojili tradiciju i znanost na 16. Conpasti u Varaždinu

FOTO-VIDEO Završila Conpasta u Varaždinu: dodijeljena priznanja najboljima u natjecanju kuhara i udruga žena

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti