Varaždin je domaćin 16. ovogodišnjeg izdanja Conpaste, internacionalnog kongresa koji slavi tjesteninu, domaću gastronomiju i kulturnu baštinu Hrvatske, ali i gostujućih zemalja.
Uz zanimljiva stručna predavanja, posjetitelji imaju priliku uživati u bogatoj ponudi izvornih jela, prezentacijama i degustacijama. Prošle su godine glavna tema bili gulaši s tjesteninama, a ove su godine glavni na meniju paprikaši s tjesteninama. Poseban naglasak i ove je godine stavljen na gljive.

Stručni dio programa otvorila je izv. prof. dr. sc. Nikolina Čukelj Mustač (Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu) predavanjem o leguminozama u proizvodnji tjestenine, naglasivši nutritivne prednosti i tehnološke izazove njihove primjene. Nakon nje, dr. sc. Ana Ilić predstavila je rezultate istraživanja prehrambenih navika Hrvata u predavanju ‘Tjestenina i mi – priča o prehrambenim navikama s hrvatskih tanjura’.
O luksuznom začinu šafranu govorila je izv. prof. dr. sc. Sanja Radman (Agronomski fakultet, Zagreb), koja je otkrila mogućnosti njegova uzgoja u hrvatskim klimatskim uvjetima.
U nastavku dana, Matko Bukovec, mladi kuhar iz restorana Ana (Mali Lošinj), podijelio je svoja gastronomska i kuharska iskustva s jelima od tjestenine, dok je izv. prof. dr. sc. Jana Šic Žlabur (Agronomski fakultet) održala predavanje ‘Superhrana iz šume – gljive’, istaknuvši nutritivnu i funkcionalnu vrijednost gljiva.

Svatko je tako imao prilike doznati koliko na svijetu postoji gljiva, koje su jestive, nejestive i otrovne te druge zanimljive informacije poput prosječne konzumacije gljiva po osobi u Hrvatskoj, a koja iznosi otprilike jednu kilu gljiva po osobi.
O kulinarskom potencijalu gljiva govorio je i Dalibor Brebrić, predsjednik gljivarske udruge Amanita (Sveti Ivan Zelina), a mag. iur. Ivan Derdić, načelnik Općine Peteranec, predstavio je ‘Peteranske mudline’, tradicionalno podravsko jelo koje se nastoji zaštititi kao izvorni proizvod.
Derdić je pustio i kratki promotivni video koji je ukratko prikazao kako je nastala navedena tradicija, ali i kako su sami Peterančani dobili nadimak ‘Mudlini’ upravo po tradicijskoj tjestenini.
Prezentacije i degustacije – spoj tradicije i suvremenog pristupa
Središnji dio Conpaste činila je prezentacija i degustacija izvornih jela. Sudjelovali su brojni gosti iz različitih hrvatskih županija te inozemstva, poput Karlovačke, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije, ali i Slovenije te Japana.
Iz Koprivnice je i ove godine sudjelovala Udruga žena Vinica koja se predstavila s pilećim paprikašom s vrganjima, ali i tortom bez tijesta, kao svojevrsnim antipodom ove tematske konferencije. Naravno, bilo je tu i drugih pripravaka, rekla nam je Slavica Stančec, predsjednica udruge.
– Složile smo domaći pileći paprikaš. Prvo smo dinstale luk pa dodale papriku, celer i mrkvu. Kad se to malo omekšalo, dodale smo batke i zabatke. Nakon kuhanja 45 minuta smo zaustavile kuhanje kako bi stavile vrganje koji moraju biti svježi. Kao prilog složile smo rezance od domaćih jaja, od koka koje žive u dvorištu, dakle ne hrane se nikakvim smjesama – otkrila nam je recept Slavica Stančec, nadodavši kako su na Conpasti treći puta.

Članice Društva za očuvanje starih običaja KUD-a Klenovnik otkrile su recept koji čuva duh domaće kuhinje i starinskih okusa.
Za pripremu paprikaša potrebno je: 5,5 kg kunića, 0,3 dl ulja, 0,9 kg luka, 0,3 kg mrkve, 1 žlica senfa, 0,3 kg šampinjona ili vrganja, sol, papar, Vegeta, crvena paprika i – po želji – nekoliko suhih šljiva koje jelu daju profinjenu slatkoću. Trganci se rade od 0,5 kg heljdinog i 1 kg pšeničnog brašna (tip 850), uz dodatak soli i 0,3 kg kosane masti. Nakon što se tijesto razmrvi i skuha u slanoj vodi, poslužuje se uz gusti paprikaš od kunića – pravo tradicijsko jelo s mirisom domaće kuhinje i okusom prošlih vremena.
Tradicionalni kolači i recepti
Vrijedne su bile i žene iz Udruge žena Maruša iz Maruševca koje su za ovu prigodu pripremile oko dvadeset vrsta kolača.
– Pripremile smo tradicionalne slastice i kolače, od kojih su neki i zaštićeni. Pripremile smo i juneći gulaš. Volimo ovdje dolaziti, ovo nam je već postala tradicija, upoznati nove ljude i prezentirati naša jela – rekla nam je Mirjana Podbojec, predsjednica Udruge žena Maruša iz Maruševca.

Domaće su ovdje članice Udruge žena Preslica Sračinec koje su pripremile paprikaš od kunića.
– Ipak dolazimo iz mjesta u kojem je nekad svako domaćinstvo imalo kuniće. U staji su bile krave, a kunići su se sami hranili. Kao male smo se stvarno znale najesti od toga koliko nam je često to bilo na tanjuru, tako da smo se ove godine odlučile predstaviti s time, dakle kunić na starinski način – rekla nam je Stanka Miko, predsjednica Udruge žena Preslica iz Sračinca.

Paralelno s degustacijama i predavanjima u tijeku je i natjecanje srednjoškolaca, a stručni je žiri s Draženom Đuriševićem iz Podravkinog odjela za unaprjeđenje prodaje na čelu ocjenjivao pripremljene paprikaše.
Ovogodišnja je Conpasta još jednom pokazala kako tjestenina povezuje različite kulture, regije i generacije. Spoj znanosti, tradicije i inovacije oživio je stoljetne recepte i dao im moderno ruho.
Varaždin je tako i ove godine potvrdio status središta hrvatske tjesteničarske i gastronomske tradicije, gdje se okus, znanje i ljubav prema domaćoj hrani sljubljuju u jedinstvenu kulinarsku priču.
Glavni medijski pokrovitelj Conpaste je portal Klikaj.hr.
FOTO-VIDEO: Krešo Puklavec
FOTO-VIDEO U Varaždinu otvoren 16. međunarodni kongres tjesteničarstva i gastronomije Conpasta
NOVO





















































































