Još jedno izdanje Conpaste, internacionalnog kongresa tjesteničarstva i gastronomije, održano sada već tradicionalno u kongresnoj dvorani hotela Turist u Varaždinu, privedeno je kraju.
Posebni stručni žiri ocjenjivao je natjecatelje u dvjema kategorijama – učenike srednjih kuharskih škola Hrvatske koji su pripremali bolonjez te udruga žena koje su pripremale paprikaš – glavnu temu ovogodišnjeg kongresa, a osim glavnih priznanja, dodijeljene su i posebne nagrade za fair play i originalno jelo.
– Moram primijetiti da nam se stalno diže kvaliteta, jela koja smo dobili na ocjenjivanje su sve kvalitetnija i sve bolja, a zato smo i danas ovdje – rekao je predsjednik stručnog žirija Dražen Đurišević.
Najbolje nagrađene učenice su Maja Paola Košćak koja je osvojila treće mjesto, Karla Lesinger koja je osvojila drugo mjesto, a prvo Lana Jelec.

Lana je treći razred srednje škole, odnosno Ugostiteljsko-turističkog učilišta iz Zagreba.
– Radili smo bolonjez, odnosno ragu-bolonjez. Kombinirala sam tri boje paste, od cikle, mrkve i običnu bijelu tjesteninu – pojasnila nam je ukratko Lana, kojoj je ova nagrada veliki poticaj za daljnje usavršavanje.
Za najbolji paprikaš nagrađene su udruge žena, i to iz Maruševca za treće mjesto, iz Lepoglave za drugo te Sračinca za prvo mjesto.
Za najoriginalnije jelo nagradu je dobio kuhar Matko Bukovec koji radi u restoranu u Malom Lošinju.
– Pripremio sam nešto novo što imamo u ponudi, a to su tzv. gyoze, pomalo neobična tjestenina punjena s kiselim kupusom i vrganjima. Napravili smo jedan domaći twist, kombinirajući japansku kuhinju s domaćom, opremiti je bućinim uljem i kremom od buće i sa zrnatim sirom. I u klasici fuži s tartufima i kozicama te pljukanci po istarskom receptu – zaključuje Matko Bukovec, izrazivši zadovoljstvo sudjelovanjem na ovom kongresu.

Za kraj je Stjepan Odobašić, direktor novinsko-nakladničkog poduzeća Robinson, ujedno i glavni organizator kongresa pozdravio sve prisutne, uz želju da su se dobro osjećali i na kraju, da nisu otišli kući gladni.
Glavni medijski pokrovitelj Conpaste bio je portal Klikaj.hr.
FOTO-VIDEO: Krešo Puklavec
FOTO-VIDEO U Varaždinu otvoren 16. međunarodni kongres tjesteničarstva i gastronomije Conpasta
FOTO-VIDEO Paprikaši i tjestenine spojili tradiciju i znanost na 16. Conpasti u Varaždinu












































