Utorak, 4. studenoga 2025.

FOTO-VIDEO Završila Conpasta u Varaždinu: dodijeljena priznanja najboljima u natjecanju kuhara i udruga žena

Učenici kuharskih škola pripremali bolonjez, udruge žena paprikaš – glavnu temu ovogodišnjeg kongresa, a nagrađeni su i za fair play te originalno jelo

- Oglas -

Još jedno izdanje Conpaste, internacionalnog kongresa tjesteničarstva i gastronomije, održano sada već tradicionalno u kongresnoj dvorani hotela Turist u Varaždinu, privedeno je kraju.

Posebni stručni žiri ocjenjivao je natjecatelje u dvjema kategorijama – učenike srednjih kuharskih škola Hrvatske koji su pripremali bolonjez te udruga žena koje su pripremale paprikaš – glavnu temu ovogodišnjeg kongresa, a osim glavnih priznanja, dodijeljene su i posebne nagrade za fair play i originalno jelo.

– Moram primijetiti da nam se stalno diže kvaliteta, jela koja smo dobili na ocjenjivanje su sve kvalitetnija i sve bolja, a zato smo i danas ovdje – rekao je predsjednik stručnog žirija Dražen Đurišević.

- Oglas -

Najbolje nagrađene učenice su Maja Paola Košćak koja je osvojila treće mjesto, Karla Lesinger koja je osvojila drugo mjesto, a prvo Lana Jelec.

Conpasta
Foto: Krešo Puklavec

Lana je treći razred srednje škole, odnosno Ugostiteljsko-turističkog učilišta iz Zagreba.

– Radili smo bolonjez, odnosno ragu-bolonjez. Kombinirala sam tri boje paste, od cikle, mrkve i običnu bijelu tjesteninu – pojasnila nam je ukratko Lana, kojoj je ova nagrada veliki poticaj za daljnje usavršavanje.

Za najbolji paprikaš nagrađene su udruge žena, i to iz Maruševca za treće mjesto, iz Lepoglave za drugo te Sračinca za prvo mjesto.

Za najoriginalnije jelo nagradu je dobio kuhar Matko Bukovec koji radi u restoranu u Malom Lošinju.

- Oglas -

– Pripremio sam nešto novo što imamo u ponudi, a to su tzv. gyoze, pomalo neobična tjestenina punjena s kiselim kupusom i vrganjima. Napravili smo jedan domaći twist, kombinirajući japansku kuhinju s domaćom, opremiti je bućinim uljem i kremom od buće i sa zrnatim sirom. I u klasici fuži s tartufima i kozicama te pljukanci po istarskom receptu – zaključuje Matko Bukovec, izrazivši zadovoljstvo sudjelovanjem na ovom kongresu.

Matko Bukovec
Matko Bukovec // Foto: Krešo Puklavec

Za kraj je Stjepan Odobašić, direktor novinsko-nakladničkog poduzeća Robinson, ujedno i glavni organizator kongresa pozdravio sve prisutne, uz želju da su se dobro osjećali i na kraju, da nisu otišli kući gladni.

Glavni medijski pokrovitelj Conpaste bio je portal Klikaj.hr.

FOTO-VIDEO: Krešo Puklavec

FOTO-VIDEO U Varaždinu otvoren 16. međunarodni kongres tjesteničarstva i gastronomije Conpasta

FOTO-VIDEO Paprikaši i tjestenine spojili tradiciju i znanost na 16. Conpasti u Varaždinu

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti