Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Plenković: ‘Nije isto biti na misi sat vremena i biti satima u kafiću’

Bitni su sljedećih šest mjeseci. Izgledno je da na proljeće epidemija neće biti ovako snažna, rekao je premijer Plenković

- Oglas -

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je nakon konferencije The Economist – Svijet u 2021. odgovarajući na pitanja novinara rekao je da cilj mjera smanjiti fizički kontakte i umiriti kretanje populacije te dodao da su poslodavcima mjere produžene još dva mjeseca, donosi HRT.

Odgovarajući na pitanja o tome koliko će to koštati državu rekao je kako procjenjuje da se radi o 500 milijuna kuna.

– Jučer je Vlada imala zaključak podrške mjerama HZZ-a. Naša poruka je jasna – dok bude trajala ova kriza, dok se dovoljno ne promijene okolnosti u smislu da nemamo ovako razorne udare vala, da ćemo učiniti sve intervencijama da pomognemo privatnom sektoru – kazao je.

- Oglas -

Istaknuo je da su u mjerama svi angažirani, a najviše sredstava osigurano je iz EU fondova. Hrvatska je jedna od prvih zemalja koja je parlamentarno potvrdila taj dio sredstava koji dolazi iz EU fondova.

Napomenuo je da će zaraze biti manje ako je manje i fizičkog kontakta te da će učenici i studenti biti van sustava i da je to umirenje.

– Kontakti će se smanjiti i ako određen broj radnika ode na kolektivne godišnje. Sa svim tim elementima, mislim da ćemo postići efekt smanjenja zaraze – rekao je te dodao kako borba protiv Covida ima dva pristupa, jedan je zatvoriti sve i biti u “lockdownu” godinu dana ili će se balansirati.

– Svi balansiraju, nema zemlje koja ne balansira. Pokušavamo održati financije, radna mjesta, ali i zdravlje. Žalimo za svakim izgubljenim životom. Svaki život koji je izgubljen je veliki gubitak za Hrvatsku. Mjere smo poduzeli prema strategiji koja je bila proporcionalna situaciji epidemije. Drugi val koji je pogodio Europu, a osobito srednju, vrlo je razoran u mnogim državama – rekao je Plenković.

Napomenuo je da plaće i mirovine neće biti upitne te da će vlast i Vlada učiniti sve što treba.

- Oglas -

– Bitni su sljedećih šest mjeseci. Izgledno je da na proljeće epidemija neće biti ovako snažna. Cjepivo će dolaziti, pokazat ćemo otpornost zarazi. Mjere će trajati dokad trebaju. Iskoristit ćemo ovo za nekakav reset – kazao je odgovarajući na pitanja o padu BDP-a.

Također, rekao je i da će ići na polnoćku i misu ako bude mogao. Smatra da je velika većina vjernika razumna te da su odluke u vezi s tim racionalne i razumne. Kaže da nije isto biti na misi sat vremena i biti satima u kafiću, a pritom piti alkohol.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti