Utorak, 30. travnja 2024.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren na sastanku s ministricom Tramišak i pet župana sjeverne Hrvatske

Cilj sastanka bio je definirati zajedničke prioritete te projekte koji su od značaja za daljnji razvoj pet sjeverozapadnih županija

- Oglas -

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren prisustvovao je sastanku pet župana sjeverozapadne Hrvatske, koji je održan u Varaždinu, uz prisustvo ministrice regionalnoga razvoja i EU fondova Nataše Tramišak.

Uz župana Korena, sudjelovali su i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, župan Međimurske županije Matija Posavec i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, a tema je bila Razvojni sporazum za Sjever Hrvatske.

Cilj sastanka bio je definirati zajedničke prioritete te projekte koji su od značaja za daljnji razvoj pet sjeverozapadnih županija.

- Oglas -

Ministrica Tramišak naglasila je kako je ravnomjerni regionalni razvoj jedan od prioriteta Vlade Republike Hrvatske, na čelu s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem te da će Razvojni sporazum pomoći daljnjem razvoju i napretku županija i njihovog stanovništva.

“Vi ste kao župani definirali prioritete razvoja, kako na nacionalnoj, tako i na regionalnoj razini, a utvrdili smo i načine suradnje te moguće izvore financiranja projekata za koje ćete se vi, u suradnji s hrvatskom Vladom zalagati. Projekti koji će se realizirati bit će u službi daljnjeg razvoja gospodarstva, a jasni pokazatelji uspješnosti koje ste naveli omogućit će napredak i veću povezanost vašeg stanovništva s ostalim dijelovima Hrvatske. Također, ovi projekti financirat će se i sredstvima Europske unije”, rekla je ministrica Tramišak te podsjetila kako je Razvojni sporazum jedan od važnih alata pametnijeg programiranja politika regionalnog razvoja.

Nakon nekoliko mjeseci u kojima je Ministarstvo u suradnji sa županijama intenzivno radilo na pripremi takvog sporazuma, slijedi skorašnje potpisivanje.

Među istaknutim prioritetima za sjever Hrvatske su cestovna i željeznička infrastruktura, zdravstveni sektor, ulaganja u znanost i obrazovanje te u kulturu i turizam.

Realizacija ovih projekata doprinijet će razvoju gospodarstva, omogućit će kvalitetnija radna mjesta i nova zapošljavanja, a svi rezultati koji budu vidljivi u razdoblju koje je pred nama svjedočit će važnosti ovog Razvojnog sporazuma.

- Oglas -

Tijekom sastanka svih pet župana iznijelo je svoje stavove o dosadašnjem radu i prijedloge projekata koji će biti uključeni u Razvojni sporazum, priopćeno je županijske uprave.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti