Utorak, 30. travnja 2024.

Preminuo Đuro Ružić, poznati odvjetnik, slikar, kipar i pjesnik

Bio je cijenjen u krugu pravničke struke, ali i među kulturnim djelatnicima Međimurja

- Oglas -

U svojoj 89. godini života napustio nas je ugledni čakovečki odvjetnik, slikar, kipar i pjesnik Đuro Ružić, pišu Međimurske novine.

Ovaj poznati Čakovčanec, rodom iz Donjeg Kraljevca, ostat će u sjećanju mnogih sugrađana po svome britkom diskursu koji je uvijek privlačio pozornost sugovornika.

Bio je cijenjen u krugu pravničke struke, ali i među kulturnim djelatnicima Međimurja. Preko dvadeset godina obnašao je dužnost dopredsjednika Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu.

- Oglas -

Autor je knjige pjesama “Zvijezde nad Jalesom” koju tiska 2010. godine. Rukopis je nastao između 1950. i 1954. godine.

Đuro Ružić položio je 1955. godine prijemni ispit na Likovnoj akademiji u Zagrebu, ali zbog pritisaka sredine upisuje Pravni fakultet. Sklonost prema umjetnosti nikada nije zanemario pa je uz pomoć akademskog kipara, prijatelja i suradnika Josipa Grgevčića u svom ateljeu cijeli život pomalo slikao i kipario. Cijeli život predano skuplja umjetnine, a njegova knjižnica jedna je od najbogatijih u Međimurju.

Ljudima koji su ga poznavali i družili se s njime u posebnom sjećanju ostat će slikovitost njegovih sjećanja na prohujala vremena i ljude koji su ih obilježili.

Za odvjetničku karijeru odlučio se kada je spoznao da mu ona pruža više slobode nego sudjelovanje u politici i hijerarhiji vlasti. Njegov odvjetnički ured bio je i ostao paradigma tog poziva koji je na sreću dobio i svoje nasljednike.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti