Utorak, 30. travnja 2024.

Napravljeni su bitni koraci prema razvoju geotermalnih potencijala na području Đurđevca, ulaže se više od 500 milijuna kuna

Tvrtka s kojom će se sklopiti sporazum prijavila je investicije preko 500 milijuna kuna na području grada koje bi ostvarila u naredne tri godine, a kojima je previđeno otvaranje minimalno 160 novih radnih mjesta

- Oglas -

Gradskoj knjižnici Đurđevac, na 12. sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca donesena je Odluka o prihvaćanju zaključka povjerenstva o partnerstvu između tvrtke Stari grad d.o.o. i tvrtke Nova Natura u postupku istraživanja i eksploatacije geotermalnih potencijala na geotermalnom polju Leščan kojom je odabran partner za istraživanje i eksploataciju geotermalnih potencijala, izvijestila je gradska uprava.

Izvještaj o postupku odabira pravnog subjekta s kojim će trgovačko društvo Stari grad d.o.o. zaključiti sporazum o partnerstvu vijećnicima je prezentirao gradonačelnik Hrvoje Janči.

– Nova Natura zadovoljila je sve kriterije poziva, a prvi od njih je bio osiguravanje financijskih sredstava potrebnih za istraživanje te adekvatnost i kvalitete jamstava. Tvrtka bi tako u postupku prijave vrijednosti istražnih radova osigurala potrebnih 70 milijuna kuna, odnosno 20 milijuna kuna za ispitivanje postojeće bušotine i 50 milijuna za bušenje nove, te bi osigurala još 110 milijuna kuna za izgradnju geotermalne elektrane snage 13 megawata i proizvodnje topline snage 21 megawat. Toplina koja će nastati jednim dijelom će biti namijenjena za proizvodne procese prijavitelja, dok će drugim dijelom toplina biti namijenjena Gradu za korištenje javnog sustava, ali i druge korisnike u poduzetničkoj zoni – spomenuo je gradonačelnik Janči.

- Oglas -

Tvrtka s kojom će se sklopiti sporazum prijavila je investicije preko 500 milijuna kuna na području grada koje bi ostvarila u naredne tri godine, a kojima je previđeno otvaranje minimalno 160 novih radnih mjesta.

Hrvoje Janči
Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca // Foto: djurdjevac.hr

Sporazumom će se utvrditi i količina topline za korištenje gradu bez naknade, odnosno za javni sektor grada, uvjeti pod kojima bi se mogle otkupiti dodatne količine energije, distribuirati potencijalnim poduzetnicima, ali i omogućiti korištenje novim te postojećim investitorima novog energenta na tržištu. Definirati će se međusobni odnos partnera za korištenje ostalih bušotina na cijelom polju Leščan te način zajedničke prijave na Natječaj za istraživanje i eksploataciju.

– Ovo bi svakako bila jedna od najvećih privatnih investicija u Hrvatskoj s iznosom od preko 100 milijuna eura. Javni poziv je proveden da se vidi da li postoji partner koji želi ići u ovakav partnerski odnos vidjevši da imamo samo jednog kandidata koji je na sve zahtjeve dao konkretne odgovore. Grad je angažirao i konzultanta, koji je pomogao povjerenstvu u donošenju odluke temeljem provedbe detaljnijih analiza – dodao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti