Utorak, 30. travnja 2024.

U Molvama svečano započela proslava stote obljetnice rođenja biskupa Đure Kokša

Održat će se bogat duhovni i kulturni program: misna slavlja, dokumentarna izložba i znanstveni skup o biskupovu životu i radu, izložba umjetničkih djela iz biskupove kolekcije i još mnogo toga

- Oglas -

U utorak je u multimedijalnoj dvorani u društvenom domu u Molvama svečano započela proslava stote obljetnice rođenja biskupa Đure Kokša.

Konferenciji za medije prisustvovali su načelnik Općine Molve Zdravko Ivančan, o. Miljenko Hontić, provincijalni ministar Hrvatske provincije svetog Jeronima franjevaca konventualaca, o. Zdravko Tuba, gvardijan samostana i župnik Župe Uznesenja BDM Molve te Mario Kolar, član organizacijskog odbora.

Općina i Župa Molve, u suradnji s Društvom za povjesnicu i starine Molve i drugim partnerima, ove godine obilježavaju 100. godišnjicu rođenja svojeg istaknutog mještanina biskupa Đure Kokše (1922. – 2022.). Tim povodom Općinsko vijeće Općine Molve ovu godinu proglasilo je Godinom biskupa Đure Kokše.

- Oglas -
U Molvama svečano započela proslava stote obljetnice rođenja biskupa Đure Kokša
Foto: Općina Molve

Upoznajući medije o životu istaknutog biskupa, načelnik Zdravko Ivančan istaknuo je kako se Općina Molve s veseljem uključila u ovu inicijativu te poziva sve mještane i zainteresirane na događaje koji će se ove godine održavati u sklopu programa obilježavanja Godine biskupa Đure Kokša u Molvama.

Obilježavanje godišnjice počelo je u utorak, na biskupov rođendan, svetom misom u crkvi Uznesenja BDM u Molvama koji je održao o. Miljenko Hontić, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Program:

6. lipanj, Duhovski ponedjeljak, proštenje u Molvama

  • Sveta misa u crkvi Uznesenja BDM u Molvama, predslavi mons. Josip Mrzljak, biskup u miru
  • Otvorenje dokumentarne izložbe o biskupu Đuri Kokši u Galeriji Molvarskog likovnog kruga, u suradnji s Muzejom grada Koprivnice i Nadbiskupskim arhivom Zagrebačke nadbiskupije

15. kolovoz, Velika Gospa, Dan Općine Molve, proštenje u Molvama

- Oglas -
  • Sveta misa u crkvi Uznesenja BDM u Molvama, predslavi mons. Bože Radoš, varaždinski biskup
  • Otkrivanje spomen-ploče na rodnoj kući biskupa Đure Kokše u Molvama

26. studeni, spomen-dan smrti biskupa Đure Kokše

  • Otvorenje izložbe umjetničkih djela iz zbirke biskupa Đure Kokše u Galeriji Molvarskog likovnog kruga u Molvama, u suradnji s uredom za kulturu Zagrebačke nadbiskupije
  • Znanstveni skup o životu i djelu biskupa Đure Kokše u društvenom domu u Molvama, u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem

Biskup Đuro Kokša rođen je 17. svibnja 1922. u Molvama. Osnovnu je školu završio u Molvama, gimnaziju u Zagrebu gdje je započeo i filozofsko-teološki studij koji je završio u Rimu. Za svećenika je zaređen 1947. u Rimu, gdje je završio magisterij iz filozofije, teologije, crkvene povijesti i crkvenog prava te doktorat iz teologije. Od 1959. do 1979. bio je  rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, a 1978. imenovan je pomoćnim zagrebačkim biskupom. Godine 1983. imenovan je kanonikom Prvostolnoga kaptola zagrebačkoga. Osim kao svećenik, istaknuo se i kao veliki intelektualac te ljubitelj umjetnosti i kulture: objavio je nekoliko knjiga i pjesničkih antologija a bavio se i književnim radom i prevođenjem. Za života je sakupio bogatu zbirku umjetničkih slika i skulptura. Preminuo je 26. studenog 1998.

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama
Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama // Foto: Molve.hr
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti