Utorak, 30. travnja 2024.

U Batinskama stručni skup o velikom naivnom umjetniku Ivanu Lackoviću Croati, u Hlebinama samostalna izložba

U Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama u petak u 19 sati bit će otvorena samostalna izložba Ivana Lackovića Croate 'Od šume do oblaka // šetnja putevima djetinjstva i sazrijevanja'

- Oglas -

Stručni skup ‘Ivan Lacković Croata – Vizija budućnosti u tragovima prošlosti’ održat će se u Galeriji ‘Ivan Lacković Croata’ u Batinskama u petak, 10. lipnja od 13 do 17 sati.

Stručni skup okuplja autora lokalnog prostora Podravine – presudnog za oblikovanje ličnosti i sazrijevanje umjetnosti Ivana Lackovića Croate. Kako ga doživljavaju i shvaćaju današnji stanovnici tih, za njega, magično inspirativnih predjela i koje mogućnosti novih interpretacija vide u sagledavanju njegova opsežnog interdisciplinarnog stvaralaštva koje uz likovnu umjetnost uključuje i scenografiju, primijenjenu umjetnost, književnost, ali i refleksije na svakodnevni život i edukativne potencijale (globalne) recepcije slikarskog karaktera i opusa.

Sudjeluju: Marijan Špoljar, Božica Jelušić, Edita Janković Hapavel, Iva Kožnjak, Mihaela Cik, Vesna Peršić Kovač, Nikola Cik, Maša Zamljačanec i Helena Kušenić.

- Oglas -

Događaj će se održati u organizaciji Muzeja grada Koprivnice koji je zahvalio na pomoći OpćinI Kalinovac, Osnovnoj školi ‘Ivan Lacković Croata’ Kalinovac te Turističkoj zajednici područja Dravski peski.

U Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama u petak u 19 sati bit će otvorena samostalna izložba Ivana Lackovića Croate ‘Od šume do oblaka // šetnja putevima djetinjstva i sazrijevanja’.

IVAN LACKOVIĆ CROATA (1. 1.1932., Batinske – 29. 8. 2004., Zagreb) prepoznat je kao jedan od najvećih crtača naivne umjetnosti. Najraniji crteži potječu iz 1952. godine, a slike iz 1956. godine. Početke stvaralaštva karakterizira realistična i deskriptivna metoda no uskoro nalazi niz prototipskih rješenja i usredotočuje se na nekoliko motiva pejzažne tematike koje varira tijekom stvaralaštva. Od 1960-ih u motiviku uvodi mnoštvo alegorija i simbola što će u 1970-ima stvoriti djelomičnu hermetičnost u izrazu.

Izložba donosi presjek stvaralaštva iz Zbirke naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice, Muzeja Croata insulanus Grada Preloga te privatnih, obiteljskih i korporativnih kolekcija kroz crteže, slike na staklu, grafike, bibliofilska izdanja u suradnji sa Zbirkom Biškupić, oslikane plakate i vaze. Ostaje otvorena do 10. srpnja 2022. godine.

Projekt je realiziran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti