Utorak, 30. svibnja 2023.

Ako berete proljetnice budite spremni na visoke kazne

Visibabe, bijele šumarice, ljubičice, jetrenke, jaglaci, šafrani, proljetni drijemovci (zvončići) najljepše su na svojim prirodnim staništima

Proljetnice su trajnice odnosno višegodišnje biljke koje zimu preživljavaju pod zemljom u obliku podzemnih organa lukovice, gomolja. Njihov nadzemni dio svake zime odumire, a u proljeće izrasta novi stoga je važno uživati u njihovoj ljepoti i ne brati ih.

“Sakupljanje cijelih biljaka dovodi do njihovog trajnog uklanjanja sa staništa čime se značajno utječe na veličinu njihovih prirodnih populacija. Strogo zaštićene biljke poput kockavice i velecvjetnog kukurijeka ne smiju se brati, sakupljati, uništavati, sjeći osim za znanstvena istraživanja uz posebno dopuštenje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja”, istaknuli su iz javne ustanove Zeleni prsten.

Za brnje proljetnica propisane su velike novčane kazne. Za prijestupnike u iznosu od 3318,10 do 26.544,56 eura (25.000 do 200.000 kuna) za pravnu osobu te od 929,10 do 3981,68 (7000 do 30.000 kuna) eura za fizičku osobu i odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Visibabe
Visibabe // Foto: Ralphs_Fotos / Pixabay

“Umjesto branja, proljetnice fotografirajte, crtajte, slikajte, uživajte u pogledu i svojim primjerom pokažite djeci kako se odgovorno ponašati prema prirodi”, poručili su iz Zelenog prstena.

Visibabe, bijele šumarice, ljubičice, jetrenke, jaglaci, šafrani, proljetni drijemovci (zvončići) najljepše su na svojim prirodnim staništima. Ako tamo i ostanu, moći ćemo ih promatrati svake godine iznova, dok u našim vazama na stolovima traju samo nekoliko dana.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti