Utorak, 28. rujna 2021.

Alemka Markotić: Nitko neće biti potpuno slobodan dok svi na neki način ne budemo zaštićeni

Da smo mi svi cijepljeni virus ne bi imao posebnog prostora za širenje, a ovako osobi koja je cijepljena najčešće neće ništa napraviti, ali može prijeći na druge osobe, istaknula je

Preporučujemo

Na današnjoj konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić odgovorila je na pitanje novinara vezano za interni dokument Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u kojemu stoji da se delta soj širi jednakom lakoćom kao vodene kozice.

“Poznato da se delta varijanta širi puno brže od alfa varijante. Ta alfa je već bila puno bržeg širenja od primarne osnovne varijante koja se pojavila. To brže širenje uzrokovalo je ovako brzi pobol prvo u Indiji, a onda i u ostatku svijeta. Sad već sigurno preko 80 posto infekcija u samoj Europi je zbog delta varijante”, rekla je Markotić te dodala kako usporedba s vodenim kozicama može stajati vjerojatno do kraja ovog dijela četvrtog vala uzrokovanog više-manje delta varijantom.

Naglasila je kako ćemo možda imati usporedba s još nekim drugim virusima. Oba se prenose kapljičnim putem.

“Ono što do sada znamo iz izvješća na europskoj razini je da nema nekih specifičnih simptoma koji bi baš bili usmjereni i manifestirali se kod delta varijante. Brzo širenje rezultira time da je veći broj ljudi razvije kliničku sliku. Kad imamo velike brojeve imamo i veći broj onih koji će završiti u bolnici i onih koji će završiti nažalost i na respiratoru. I mi nažalost danas imamo mladog čovjeka koji prije nekoliko dana dovezen, jučer je stavljen na respirator, a danas već na ECMO. Inače je zdrav, osim što ima rizični faktor pretilosti”, rekla je.

Markotić je odgovorila i na pitanje da se delta soj jednako brže širi i na osobe koje su cijepljene.

“Delta varijanta se pojavila prije nekoliko mjeseci i potrebne su barem tri, četiri opširnije studije da bismo mogli doći do takvog zaključka. Ja u ovom trenutku ne mogu reći ima li američki CDC takve informacije ili nema. Sigurna sam da bi te informacije već bile službene da su do kraja potvrđene”, naglasila je.

Istaknula je da čovjek koji je cijepljen štiti sebe, ali on i dalje u nosu može imati virus.

“Taj virus da smo mi svi cijepljeni, ne bi imao posebnog prostora za širenje, a ovako osobi koja je cijepljena najčešće neće ništa napraviti, ali može prijeći na druge osobe”, rekla je te dodala kao zbog toga nije rečeno ‘E sad svi cijepljeni mogu skinuti maske’, nego jednostavno i dalje mjere opreza i epidemiološke mjere ostaju.

Oni koji su cijepljeni zaštitili su sebe, samim povećanjem broja cijepljenih štitimo i jedni druge i dok ne postignemo određeni postotak s tim stvarima ćemo imati kontinuiranih problema.

“Nitko neće biti potpuno slobodan dok svi na neki način ne budemo zaštićeni, ili preboljeli ili cijepljeni, a vidjeli smo i da je i kod preboljelih bitno dobiti barem jednu dozu docjepljivanja”, zaključila je.

Najnovije objave