Utorak, 24. svibnja 2022.

Alemka Markotić pojasnila izjavu o cijepljenju trudnica

Preporuka je da svaka trudnica sa svojim ginekologom, koji joj vodi trudnoću, prodiskutira hoće li se ona cijepiti ili ne i koji su njeni rizici

Preporučujemo

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić u Dnevniku Nove TV pojasnila je svoju izjavu o cijepljenju trudnica.

“Nema službene preporuke. Nije provedena treća faza kliničkih istraživanja jer je to doista zahtjevno. Međutim, većina međunarodnih javnozdravstvenih institucija i ginekoloških društava, i naš HZJZ, preporučuju da se ipak trudnice mogu cijepiti jer dosad u većini slučajeva nije zabilježena ozbiljna nuspojava. Generalna preporuka svih tih društava je da je visoki rizik kod obolijevanja da će biti teža klinička slika. Preporuka je da svaka trudnica sa svojim ginekologom, koji joj vodi trudnoću, prodiskutira hoće li se ona cijepiti ili ne i koji su njeni rizici. Jesu li veći rizici ili je veća korist”, rekla je Markotić za Dnevnik Nove TV.

“U slučaju da su značajno pretile, da imaju visoki tlak, dijabetes, neke druge kronične bolesti, neke starije životne dobi, u ovoj situaciji kad delta vrije na sve strane, više je toga u prilog da se cijepe, ako se tako odluče sa svojim ginekologom”, istaknula je.

Još jednom je istaknula kako je važno da se trudnice konzultiraju s liječnicima i ne donose odluku na svoju ruku, a ako su već došle na štand za cijepljenje da se konzultiraju tamo s liječnikom.

Također, Markotić kaže kako bi ženama bilo najbolje da se cijepe prije nego što planiraju trudnoću.

“Puno je priča da cjepivo djeluje na reproduktivne organe i slično. Upravo virus je taj koji može izazvati određena oštećenja kod muškaraca i kod žena. Za sada se čini da su prolazna, ali mogu trajati više mjeseci, međutim za cjepivo nikad do sada nije dokazan ni jedan slučaj koji bi se odnosio na oštećenja reproduktivnih organa”, kazala je.

I žene koje prolaze proces potpomognute oplodnje se boje i izbjegavaju cijepljenje. Markotić kaže da mogu primiti cjepivo i drugu dozu te da nije ni po čemu za sada u kontraindikaciji.

U bolnici su tri rodilje. Markotić kaže da im je klinička slika dosta teška.

“Zbog toga upozoravamo da je trudnoća rizični faktor za razvoj težih kliničkih oblika. Nadamo se da će sve biti dobro s njima, ali sad je dosta to stanje teško”, istaknula je.

Što se tiče djece koja se u takvim slučajevima prijevremeno rode, Markotić je rekla kako mogu i ne moraju biti inficirana.

“Kod nas je jedno djetešce, stabilno je, očekujemo da će biti sve u redu s njim. Ali virus može prijeći s majke na dijete kroz placentu”, kazala je.

- Advertisement -

Najnovije objave