Srijeda, 25. svibnja 2022.

Alemka Markotić: ‘Razgovara se o tome da ugostitelji na Badnjak i Staru godinu rade do 2 sata’

Istaknula je da se omikron pokazuje kao iznimno brza varijanta te da ono što može zabrinjavati su migracije koje će uslijediti tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana

Preporučujemo

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić gostovala je u emisiji RTL Danas te je govorila o aktualnom stanju vezanom za koronavirus.

Markotić je kazala da Hrvatska za blagdane ne bi trebala uvoditi nove mjere, ali o tome će odlučiti epidemiolozi.

Također, potvrdila je da se razgovaralo o tome da bi na Badnjak i Staru godinu ugostitelji mogli raditi do 2 sata.

Što se tiče omikrona, Markotić je rekla kako sve zemlje prate situaciju, a neke su i više puta uvodile lockdown.

“Mi smo bili stava da pravilno ponašanje, mjere koje propagiramo praktički dvije godine – distanca, nošenje zaštitnih maski, dezinficijensi i slično mogu držati stvari pod kontrolom”, rekla je.

Istaknula je da se omikron pokazuje kao iznimno brza varijanta te da ono što može zabrinjavati su migracije koje će uslijediti tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, kao i skijaška sezona.

“Vidjet ćemo što će se događati”, poručila je te potvrdila da je u Hrvatskoj potvrđeno osam slučajeva omikrona, a još desetak slučajeva je u analizi u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i čekaju se informacije od Europskog centra za kontrolu bolesti.

Vezano za covid potvrde i odluku da će se njihovo trajanje skratiti s 12 mjeseci na devet mjeseci, Markotić je rekla da je na razini Europe odlučeno da će nakon prve doze trajati potvrda devet mjeseci, a da se za sada neće ograničavati trajanje nakon booster doze.

- Advertisement -

Najnovije objave