Nedjelja, 28. studenoga 2021.

Alemka Markotić: Virus korone može se naći u testisima i ejakulatu

Pokušava se plasirati u javnost da cijepljenje utječe na sterilnost muškaraca i žena, što nema nikakvog uporišta, poručila je.

Preporučujemo

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je kako je Pfizer već predao Europskoj agenciji za lijekove (EMA) dokumentaciju o učinkovitosti i neškodljivosti treće doze. Očekuje se očitovanje EMA-e u iduća četiri tjedna, što čeka većina europskih zemalja.

Također, osvrnula se i na povezanost covida i reproduktivnog zdravlja te istaknula da se prema dosadašnjim podacima vidi da infekcija može značajno utjecati na smrt ploda i prerano rođenje, kao i na kasnije posljedice.

“Zaražene trudnice češće završavaju na intenzivnoj skrbi, njihova djeca češće su na neonatološkim odjelima. Kod muškaraca je primijećeno da se virus može naći u testisima i ejakulatu”, rekla je Markotić.

“Istodobno dosadašnje studije kod cijepljenih ne pokazuje ništa od toga. Pokušava se plasirati u javnost da cijepljenje utječe na sterilnost muškaraca i žena, što nema nikakvog uporišta, dok su jasni pokazatelji da infekcija utječe na reproduktivno zdravlje žena i muškaraca”, poručila je.

Najnovije objave