Subota, 2. prosinca 2023.

Apel policije: izbjegnimo stradavanje djece u vozilima zbog dehidracije

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela povrede djetetovih prava

- Advertisement -

S obzirom na visoke temperature u ljetnom razdoblju postoji mogućnost stradavanja djece od dehidracije, stoga je potrebno osvješćivati i upozoravati roditelje, kao i sve one koji se brinu o djeci, da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

U tu svrhu Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo je letak u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, u kojem se, osim kaznene odgovornosti roditelja i drugih osoba koje brinu o djeci, nalaze i preporuke stručnih osoba.

NE OSTAVLJAJTE DJECU SAMU U VOZILIMA!

- Advertisement -

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela povrede djetetovih prava.

Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela, za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

IZNIMNO JE VAŽNO OSVIJESTITI AUTOMATSKE RADNJE KOJE SMO SKLONI USVOJITI KROZ SVAKODNEVNU RUTINU:

Uvježbavanjem ”prisutnosti” izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma. Prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo.

Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljeno ponavljanje radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeno i sl.)

- Advertisement -

Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu, kako ne bismo izašli iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo.

”Kako bi letak bio dostupan što većem broju osoba, Policijska uprava koprivničko-križevačka organizirala je njegovo postavljenje u domovima zdravlja, objektima predškolskog odgoja, trgovačkim centrima, ali i na parkiralištima i prostorima organizacija civilnog društva.

Nadamo se kako ćemo na ovaj način spriječiti stradavanje djece od dehidracije u vozilima i povećati njihovu sigurnost.

Dijete se ne smije ostavljati u vozilu niti pri umjereno visokim temperaturama niti na „vrlo kratko“ vrijeme!”, poručuju iz policije.

Letak možete vidjeti OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti