Petak, 23. veljače 2024.

Beroš: danas imamo više od 7000 novozaraženih, ne znamo što nas čeka

Nove mjere se uvode jer nismo postigli adekvatnu procijepljenost i jer ne poštujemo osnovne protuepidemijske mjere, istaknuo je ministar Beroš.

- Oglas -

Ministar zdravstva Vili Beroš jutros je u emisiji Hrvatskog radija Intervju tjedna objavio kako je u Hrvatskoj više od 7000 novozaraženih koronavirusom te da današnji dan u epidemiološkom smislu nije dobro počeo.

“Danas je, nažalost, preko 7000 novozaraženih. Nalazimo se na vrhuncu četvrtog vala i ne znamo što nas čeka. Međutim, potpuno je jasno da znamo koje su mjere kojima možemo smanjiti taj porast dnevno novozaraženih i doista mislim da je vrijeme da se svi skupa malo skoncentriramo, razmislimo o svojoj ulozi u ovoj epidemiji i napravimo ono što je najbolje, a najbolje je u ovom trenutku cijepiti se i poštivati osnovne protuepidemijske mjere”, poručio je te dodao da je zagovornik osobnih sloboda, ali da one prestaju kad ugrožavamo tuđe zdravlje i živote.

Beroš u nije mogao otkriti broj novopreminulih i hospitaliziranih jer ti brojevi stižu oko 11 sati, ali je dodao da možemo biti sigurni da će i ti brojevi porasti.

- Oglas -

“U ovom trenutku ipak opterećenje zdravstvenog sustava kad je riječ o hospitalizacijama nije onakvo kako smo imali u vrhuncima ranijih valova. Ali brojevi novozaraženih na dnevnoj bazi tjeraju nas na oprez jer će se u doglednom vremenu, od dva do tri tjedna, taj broj novozaraženih preliti u zdravstveni sustav”, naglasio je.

Istaknuo je da se nove mjere uvode jer nismo postigli adekvatnu procijepljenost i jer ne poštujemo osnovne protuepidemijske mjere.

“Mi moramo spriječiti opterećenje zdravstvenog sustava, to je naša osnovna dužnost jer život ne staje zbog epidemije, ljudi se razbolijevaju zbog drugih bolnih stanja. Mi moramo svima omogućiti pružanje zdravstvene zaštite”, rekao je.

Poručio je da cijepljenjem smanjujemo rezervoar mogućeg širenja virusa i mogućnost njegove mutacije, odnosno razvoja novih sojeva.

“Stoga je u ovom trenutku unisoni stav svjetske zdravstvene i stručne javnosti da je cijepljenje najbolji mogući izlaz iz ove situacije. Za cijepljene je šansa da se zaraze i obole osam do deset puta, a da se hospitaliziraju 20 puta manja u odnosu na necijepljene”, istaknuo je.

- Oglas -

U petak su zabilježena 6932 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva ukupno 28.541

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti