Subota, 15. lipnja 2024.

Beroš: Ne opterećujte se s datumom ukidanja mjera ograničavanja kretanja i rada

Odluke donesene u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa donesene su da nam sačuvaju zdravlje i spase živote, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš

- Oglas -

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je izvijestio da je porast broja oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj i dalje linearan, građane je pozvao da se ne opterećuju datumom ukidanjem mjera ograničavanja kretanja i rada te prihvate da život nije stao nego se promijenio.

“Odluke donesene u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa donesene su da nam sačuvaju zdravlje i spase živote. Ne opterećujmo se u ovom trenutku datumom njihova ukidanja, umjesto toga prihvatimo da život nije stao, već se promijenio”, rekao je Beroš na sjednici Vlade.

Građane je pozvao da ustraju još malo, koliko je potrebno jer zdravlje je iznad svega te ostanu doma.

- Oglas -

Ministar je izvijestio i da je u Hrvatskoj 19.256 testiranih osoba od kojih je 1741 bilo pozitivno na koronavirus. Postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranih je 9,04 posto, što je nešto manje nego proteklih dana.

Broj izliječenih je  473 te je porast broja oboljelih i dalje linearan. Prosječna dob oboljelih je 50,26 godina, a 48,1 posto oboljelih su muškarci,  51,9 posto žene.

Beroš je istaknuo i da su međusobnim povjerenjem građana i stručnjaka postignuti značajni rezultati u suzbijanju epidemije, a Vladin projekt digitalnog asistenta Andrije stvoren je u namjeri da se suradnja podigne na višu razinu.

Osvrnuo se i na jučerašnjem sastanku ministara zdravstva EU koji su se složili da popuštanje postojećih mjera treba biti temeljeno na epidemiološkim situaciji i kapacitetima zdravstvenih sustava.

“U donošenju izlaznih strategija ključna  je koordinacija na europskoj razini kako bi se spriječile negativne posljedice i prelijevanje moguće infekcije iz jedne države članice u drugu”, istaknuo je.

- Oglas -

Stigmatizacija može navesti pojedinca na prikrivanje simtoma bolesti

Upozorio je i na slučajeve stigmatizacije oboljelih od koronavirusa, što može imati dalekosežne posljedice za cijelu zajednicu. “Stigmatizacija može navesti pojedinca na prikrivanje simtoma bolesti”, rekao je ministar te pozvao sve koji sumnjaju na bolest da budu hrabriji od straha i da se obrate liječniku.

Beroš je objasnio i nedoumice oko  uzroka smrti oboljelih, odnosno jesu li umrli sa ili od koronavirusa.

U slučaju da osoba ima više kroničnih bolesti koje su, udružene s koronavirusom, dovele do smrtnog ishoda  tada govorimo da je osoba umrla s koronavirusom. Za osobe bez prethodnih kroničnih bolesti koje su se zarazile koronavirusom i preminule, kažemo da je uzrok smrti – koronavirus, pojasnio je ministar.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti