Nedjelja, 28. studenoga 2021.

Blagdan je svetog Marka Križevčanina, zaštitnika Koprivničko-križevačka županije i biskupije

Sveti Marko Križevčanin rođen u Križevcima 1589. godine, treći je kanonizirani hrvatski svetac Rimokatoličke crkve, profesor teologije i misionar koji je okrutno mučen i pogubljen u Košicama, u današnjoj Slovačkoj, 1619. godine, a svetim je proglašen u tome gradu 2. srpnja 1995. godine

Preporučujemo

Koprivničko-križevačka županija te Bjelovarsko-križevačka i Varaždinska biskupija danas slave blagdan svog zaštitnika, svetog Marka Križevčanina.

Sveti Marko Križevčanin rođen u Križevcima 1589. godine, treći je kanonizirani hrvatski svetac Rimokatoličke crkve, profesor teologije i misionar koji je okrutno mučen i pogubljen u Košicama, u današnjoj Slovačkoj, 1619. godine, a svetim je proglašen u tome gradu 2. srpnja 1995. godine.

“Neka nam mučeništvo našeg zaštitnika, koji je sve ljude smatrao braćom s kojima treba zajednički živjeti u Kristovoj ljubavi, pruži snagu i vjeru na putu prema dobroti i istini te hrabrost u današnjem vremenu koje je obilježeno nesigurnošću zbog pojave globalne pandemije koronavirusa. Svim stanovnicima Koprivničko-križevačke županije čestitamo blagdan Sv. Marka Križevčanina”, istaknuli su župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i predsjednik Županijske skupštine Damir Felak.

Čestitkama se pridružio i križevački gradonačelnik Mario Rajn.

“Svim stanovnicima Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-križevačke biskupije čestitam blagdan svetog Marka Križevčanina, našeg zaštitnika. Neka nas kroz naše živote prati njegov blagoslov i zagovor”, kazao je Rajn.

Najnovije objave