Nedjelja, 21. travnja 2024.

Božinović o poplavama: ‘To su vam klimatske promjene, ovakvih situacija bit će sve više’

Božinović je istaknuo kako je najvažnije da u ovih nekoliko dana nije bilo ni jedne ljudske žrtve

- Oglas -

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je na sjednici Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, sazvanoj u srijedu zbog poplava na tom području, kako je najvažnije da ovih dana, otkako se Hrvatska bori s poplavama, nije bilo ljudskih žrtava.

Prema riječima župana Anđelka Stričaka, u nepogodi koja je jučer popodne pogodila cijelo područje Varaždinske županije, 20-ak općina i gradova jače je stradalo, dogodile su se i poplave obiteljskih kuća, farmi, prelijevanja vode preko cesta, pojavilo se 20-ak klizišta, bilo je i mnogo srušenih stabala, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

– Na teren je izašlo 57 vatrogasnih postrojbi, odnosno 1065 vatrogasaca s 245 vozila, 30 djelatnika Crvenog križa, policija je uz redovne ophodnje digla 30 dodatnih policijskih službenika, Hrvatske vode sa 20 svojih uposlenika i kooperanata, Hrvatska gorska služba, zaštita spašavanja, civilna zaštita, odnosno sve sastavnice domovinske sigurnosti – rekao je Stričak. Dodao je da je sinoć bilo zatvoreno desetak cesta, a još ih je uvijek zatvoreno sedam.

- Oglas -

Božinović je rekao da je na sjednici sumirano sve ono što je nastupilo kao posljedica poplava koje su pogodile Varaždinsku županiju i cijelu Hrvatsku.

– Jučer smo obilazili najugroženije područje u Hrvatskoj, područje Zadarske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije i nama su sva ta područja jednako važna – rekao je inagalsio da je gotovo svugdje na poplavljenim područjima riječ o rekordnim brojevima.

– Već nekoliko godina i kroz strateške dokumente Vlade naglašavamo da smo u razdoblju kada klimatske promjene već počinju davati i biti uzrokom ozbiljnijih posljedica. Nažalost, to je nešto s čime ćemo se morati nositi u perspektivi, ovakvih situacija neće biti manje, bit će ih sve više – naglasio je Božinović dodajući da odgovor države i odgovor na svim razinama mora biti prevencija.

– Moramo se početi navikavati da ćemo se sve više susretati sa situacijama na koje nismo naučili, ali za koje se moramo pripremati jer samo tako, kao zajednica i institucija i građani stvaramo otpornije društvo koje može ne zaustaviti, ali može usporiti posljedice klimatskih promjena. Svima nam je cilj isti, zaštiti ljude i imovinu – poručio je Božinović.

– Kad sve ovo prođe, sigurno je da ćemo morati, kao što rade druge zemlje u Europi, neke naše projekcije i planove prilagoditi i svemu dati jednu novu dinamiku, pogotovo kada govorimo o izvedbi, jer nema puno vremena za čekanje, mora se djelovati brzo – rekao je Božinović.

- Oglas -

Kako je istaknuo, najvažnije je da u ovih nekoliko dana nije bilo ni jedne ljudske žrtve.

Potpredsjednik Vlade upozorio je da u Krapinsko-zagorskoj dijelom i u Varaždinskoj županiji moramo biti spremni na jake bujične i urbane poplave, dodajući da ne postoji institucija koja može sve to sama odraditi.

– Institucije su odgovorne za organizaciju i nabavu opreme koja je korisna u ovakvim situacijama, ali svoj obol ćemo morati dati svi. Najbolje da svatko od nas koji ima bilo kakvu nekretninu, koji je vlasnik kuća i poljoprivrednog gazdinstva, odnosno OPG-ova, zemlje koju obrađuje, mora voditi računa o tome kako to zaštititi, pogotovo kada su u pitanju odvodni sustavi ili mogućnost požara – naglasio je Božinović.

Potpredsjednik Vlade je potom sa županom Stričakom obišao poplavljeno područje uz rijeku Plitvicu, mjesto Krkanc i tamošnju poplavljenu farmu.

Rekao je da je u Krkancu spriječeno ono najgore, dobrom vlastitom organizacijom tvrtke te djelovanjem žurnih službi.

– Ova farma kapaciteta 40.000 pilića je spašena, nadam se da će tako i ostati, s obzirom na činjenicu da trend vode iz rijeke Plitvice stagnira u ovom trenutku, čak nešto i opada – rekao je.

Na novinarsko pitanje je li ovo što se događa doista samo pitanje elementarne nepogode ili je bilo propusta u održavanju kanala i odvoda, odgovorio je da je riječ o pitanju o kojem će se trebati otvoriti javna rasprava.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti