Srijeda, 31. svibnja 2023.

Čakovec od 1. siječnja skraćuje vrijeme naplate parkiranja i smanjuje naknade za razvoj gospodarstvenicima

Grad Čakovec je u Proračunu za 2022. godinu osigurao i sredstva za plaćanje školske užine za djecu koja dolaze iz višečlanih obitelji. Tako će obitelji za drugo dijete u školi plaćati pola cijene, a za treće i svako naredno bit će oslobođene plaćanja školske užine

S prvim danom nove godine, građane Grada Čakovca i poduzeća koja posluju na području grada, čeka nekoliko pozitivnih novosti koje će se direktno odraziti na troškove života i poslovanja, izvijestio je Ured gradonačelnice.

Prva je vezana uz naplatu parkiranja na području Čakovca. Prema dogovoru gradonačelnice Ljerke Cividini s GKP Čakom, cijena sata parkiranja ostaje 3 kune, no skraćuje se vrijeme trajanja naplate. Umjesto od 8 do 19 sati radnim danom, parkiranje će se na svim parkiralištima koja su pod naplatom naplaćivati od 8 do 15 sati. Subotom se parkiranje naplaćuje od 8 do 13 sati, dok je u nedjelju besplatno. Treba napomenuti da će se od iduće godine pojačano kontrolirati parkiranje unutar stambenih zona. Dnevna parkirna karta koju plaćaju svi koji se zateknu bez plaćene karte, poskupljuje sa 50 na 80 kuna.

Drugo, smanjena je naknada za razvoj koju preko računa za vodu i kanalizaciju plaćaju trgovačka društva koja posluju na gradskom području. Ona je sa 2,60 smanjena na 1,50 kuna po kubnom metru. Ta naknada koristi se za financiranje izgradnje komunalnih vodnih građevina. Temeljem analize prihoda koje Međimurske vode ostvaruju po ovom nametu te planiranim investicijama, zaključeno je da se on može smanjiti. Taj novac ostat će čakovečkim gospodarstvenicima.

Grad Čakovec je u Proračunu za 2022. godinu osigurao i sredstva za plaćanje školske užine za djecu koja dolaze iz višečlanih obitelji. Tako će obitelji za drugo dijete u školi plaćati pola cijene, a za treće i svako naredno bit će oslobođene plaćanja školske užine. Planirano je da ova mjera traje samo do kraja aktualne školske godine, jer su u proračunu predviđena sredstva za užinu za sve čakovečke osnovnoškolce.

I na kraju, Čakovec je i dalje grad u kojem, unatoč visokom komunalnom standardu te visokim troškovima koje njegovo održavanje i razvijanje povlači, građani ne plaćaju prirez, a tvrtke Porez na potrošnju, ističu u gradskoj upravi.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti