Utorak, 5. srpnja 2022.

Capak: Manji broj novozaraženih je rezultat nošenja maski

Capak vjeruje da je broj manji nego proteklih dana rezultat strožih mjera o nošenju maski za lice te da treba vidjeti kakve će brojke biti u budućnosti

Preporučujemo

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak je izrazio vjerovanje da je današnji broj novooboljelih, koji je manji nego proteklih dana, rezultat strožih mjera o nošenju maski za lice, napomenuvši da treba vidjeti kako će se brojke novooboljelih kretati u budućnosti.

Komentirao je i odluku litvanskih vlasti, koje su Hrvatsku stavile na “crvenu listu” zemalja, što znači da će putnici iz Hrvatske po povratku u Litvu morati u 14-dnevnu izolaciju.

“Europska komisija dala je preporuku da se otvore granice i uvedu kriteriji za slobodan prelazak granica sukladno epidemiološkoj situaciji. Preporuka EK-a bila je da granični broj za slobodan prelazak preko granice bude takav da kumulativno novooboljelih bude 16 na 14 dana. Neke zemlje su uvele strože mjere, neke blaže mjere”, kazao je.

Drži kako je moguće da smo prema kriterijima Litve prešli tu granicu pa su nas zbog toga stavili na tu listu. “No, budući da nam brojke padaju i da nam je reprodukcijski faktor samo malo veći od jedan, računamo da će se brojka popraviti i da će sve zemlje koje imaju takve odluke prema nama otvoriti granice”, poručio je.

Na pitanje kada građani mogu očekivati jeftinije cijene testiranja na koronavirus, ministar zdravstva, Vili Beroš odgovorio je da se prije uvođenja jeftinijih cijena od 500 i 700 kuna mora ispoštovati procedura.

“HZZO je u petak odobrio te cijene testova, no sukladno proceduri ta odluka treba biti objavljena u Narodnim novinama, što očekujemo u srijedu. Nakon toga, upravna vijeća zdravstvenih ustanova moraju potvrditi cijenu”, rekao je Beroš.

- Advertisement -

Najnovije objave