Četvrtak, 8. prosinca 2022.

DAN OPĆINE VELIKI BUKOVEC Načelnik Vrbanić: Neke projekte smo prolongirali, ali programe pomoći mještanima nismo

Načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić u svom je obraćanju istaknuo da je ovo bila čudna i turbulentna godina za koju nitko ne želi da se ponovi

Preporučujemo

Dan Općine Veliki Bukovec i blagdan zaštitnika župe svetog Franje Asiškog ove je godine zbog pandemije koronavirusa obilježen skromnije i uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Velikog Bukovca održana je u u petak Etno-eko selu Sv. Franjo Asiški – Agroturizam Požgaj u Velikom Bukovcu, a nazočili su joj vijećnice i vijećnici, djelatnice u općinskoj upravi te predstavnici udruga s područja Općine Veliki Bukovec.

Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Općinskog vijeća Jasenka Zdelar koja je naglasila kako su donosili odluke kojima se želi što više pomoći žiteljima s područja općine.

– Donijeli smo odluke vezane uz sufinanciranje predškolskog odgoja, odnosno sufinanciranje smještaja djece u vrtićima, odluku o financiranju prijevoza učenika osnovne škole, sufinanciranju školske kuhinje, nabavi radnih bilježnica za učenike osnovne škole, jednokratnoj pomoći roditeljima novorođene djece, jednokratnoj pomoći studentima i jednokratnoj pomoći umirovljenicima s malim mirovinama. Kao što možete zaključiti, nastojali smo pomoći stanovnicima općine svih dobnih skupina. Po prvi put donijeli smo odluku o jednokratnoj pomoći učenicima srednjih škola pa je tako svaki učenik primio pomoć od 500 kuna. Kao dokaz da mislimo na mlade i da želimo da ostanu u našoj općini je i program mjera za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji – rekla je J. Zdelar.

Jasenka Zdelar, predsjednica Općinskog vijeća Velikog Bukovca
Jasenka Zdelar, predsjednica Općinskog vijeća Velikog Bukovca // Foto: Općina Veliki Bukovec

Načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić u svom je obraćanju istaknuo da je ovo bila čudna i turbulentna godina za koju nitko ne želi da se ponovi.

– Bila je dobra na početku, a onda nas je korona zaustavila u svemu, osobnom kontaktu, kretanju, funkcioniranju, u svemu što je do sada bilo normalno. Planovi su bili puno veći nego smo ih realizirali, zbog korone i pada ekonomije. Neke projekte smo prolongirali, ali niti jedan program koji se odnosi na mještane nismo – rekao je Vrbanić te posebno izdvojio zbrinjavanje mladih obitelji.

– Pomogli smo im da kupe tri kuće. Drugi su se čudili, ali mi smo privukli mlade ljude. Osigurali smo im bespovratna sredstva i podijelili 150.000 kuna. Ove će mlade obitelji sljedećih deset godina ulagati u svoj život u općini Veliki Bukovec – dodao je načelnik.

Franjo Vrbanić, načelnik Općine Veliki Bukovec
Franjo Vrbanić, načelnik Općine Veliki Bukovec // Foto: Općina Veliki Bukovec

Spomenuo je i najveći projekt koji se provodi, a to je uređenje školske sportske dvorane koja ide po planu, a Općina ulaže za nju velikih 1,5 milijuna kuna. Uređuje se, odnosno modernizira centar naselja Veliki Bukovec pa je u prvoj fazi uređeno i dječje igralište, a uslijedit će sprave za fitness i paviljon.

Još jedan projekt je uređenje biciklističko-pješačke staze, s postavljenim totemom i servisnom postajom, dok se postavljanje skele očekuje kada to uvjeti dopuste.

Kao pomoć kroz europska sredstva načelnik je izdvojio prijavu projekta uređenja šumskih puteva sa 100-postotnim financiranjem iz Europske unije, što svakako treba koristiti.

– Moram spomenuti i program za poduzetnike, koji ide drugu godinu, do 5000 kuna po prijavi. Te mjere su prepoznate i imamo potencijal i dalje. Otvorena su dva obrta – naglasio je načelnik Vrbanić.

Skromno druženje na svečanosti Dana Općine Veliki Bukovec
Skromno druženje na svečanosti Dana Općine Veliki Bukovec // Foto: Općina Veliki Bukovec

Govoreći o udrugama rekao je da je ovogodišnje financiranje bilo nešto manje, zbog nemogućnosti rada udruga za vrijeme pandemije i preraspodjele u proračunu. Suradnja s udrugama je vrlo dobra, dodao je on.

U programu obilježavanja Dana Općine u subotu se održala i prva biciklijada Općine Veliki Bukovec. U nedjelju, pak, na blagdan svetog Franje Asiškog održana je sveta misa u župnoj crkvi u Velikom Bukovcu.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti