Četvrtak, 7. srpnja 2022.

Danas je blagdan svetog Nikole – zaštitnika djece, pomoraca, siromaha, pekara i putnika

Povijest kaže da je od rane mladosti bio nadaleko poznat po svojoj dobroti, hrabrosti, čovjekoljubljem i milosrdnim djelima

Preporučujemo

Spomendan ranokršćanskog biskupa iz 4. stoljeća, zaštitnika djece, pomoraca, siromaha, slabih, pekara, ribara, putnika i brojnih drugih obilježava se 6. prosinca.

Povijest kaže da je od rane mladosti bio nadaleko poznat po svojoj dobroti, hrabrosti, čovjekoljubljem i milosrdnim djelima. Uz život mu se veže mnogo legendi i anegdota pa je kroz stoljeća postalo teško razlikovati one istinite od onih lažnih ili onih koje su se uvriježile u narodu.

Jedna legenda kaže kako ga je na jednom hodočašću u Palestinu zatekla oluja zbog čega mu je lađa potonula. Sveti Nikola zaprijetio je valovima i vjetru, nakon čega se oluja stišala. Zato ga danas slavimo i kao zaštitnika mornara i svih putnika, dok njegove kipove i slike možemo pronaći diljem svijeta.

Danas je omiljen svetac koji daruje dobru djecu, dok onu nestašnu čeka Krampus. Veselje povodom blagdana svetog Nikole nije u veličini poklona ili količini, već u tome što djeca stvarno nastoje biti posebno dobra. Zato svake godine veselo čiste svoje čizmice te drugo jutro radosno dočekaju otvarajući svoje poklone.

Izvor: Međimurske novine

- Advertisement -

Najnovije objave