Utorak, 21. svibnja 2024.

Dani ludbreške Svete nedjelje ove godine uz bogat vjerski i drugi program, kao i odlične koncerte

U nastavku vam donosimo detaljan program ovogodišnje manifestacije Dani ludbreške Svete nedjelje

- Oglas -

Jedno od najvećih proštenja u Hrvatskoj, Dani ludbreške Svete nedjelje, započelo je prošle nedjelje svetom misom u spomen svim palim domoljubima u II. svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu. Od 25. kolovoza do 3. rujna slijede svakodnevna događanja.

– Sadržaji koje nudimo oduvijek su bili povezani uz naše poznato proštenje. Ludbreg je poseban zato što je proštenište gdje se dogodilo čudo koje je potvrđeno papinom bulom. Više od 600 godina tradicije nam daje za pravo da istaknemo kako je ovo ustvari kulturna baština ovog kraja – istaknuo je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić.

Dubravko Bilić
Dubravko Bilić // Foto: Grad Ludbreg

Podsjetimo, ludbreško je svetište cilj jednog od najstarijih kontinuiranih hodočašća u Hrvatskoj, utemeljenog ukazom Pape Leona X. još 1513. godine. Papinskom je bulom, naime, službeno priznata i potvrđena čudesna pojava krvi Kristove zabilježena stoljeće ranije u kapelici današnjeg dvorca Batthyany te od tada započinju i hodočašća u ludbreško svetište.

- Oglas -

U 10 dana trajanja ove manifestacije središte grada pretvara se u veliki prostor zabave, druženja, mirisa i okusa, a kao i svake godine u Ludbreg stižu velika imena s glazbene estrade. Ove godine publiku će zabavljati Jurica Pađen i Aerodrom koji nastupaju u četvrtak, 31. kolovoza, Tony Cetinski u petak, 1. rujna, te dan poslije koncert Colonije, Karme i ET-a.

Koncert Tonija Cetinskog u Đurđevcu
Tony Cetinski na pozornici ispred brojne publike // Foto: Grad Đurđevac

Bit će tu i izložbi, programa udruga i koncerata, a od četvrtka, 31. kolovoza, na središnjem gradskom trgu započinje i Ludbreški sejem, poznata gospodarska manifestacija.

– Nama je posebno važno da se Ludbreg sve više prepoznaje kao jedinstveno euharistijsko proštenište koje je priznato papinom bulom. Naravno, cijeli je događaj usklađen s vjerskim programima koje i ove godine organiziraju Varaždinska biskupija i naša ludbreška župa. Pozivi su upućeni svim župama u Hrvatskoj tako da očekujemo mnoštvo hodočasnika. Vjerujem da ćemo se i ove godine pokazati kao dobri domaćini – dodaje gradonačelnik Bilić.

Sveta nedjelja u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu
Sveta nedjelja u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu // Foto: IKA

Središnje misno slavlje bit će u nedjelju, 3. rujna, kada će nakon procesije hodočasnika od župne crkve do ludbreškog svetišta biti održana sveta misa koju će predvoditi mons. Ivica Petanjek, krčki biskup, u zajedništvu s drugim biskupima i svećenicima.

Tijekom 10 dana manifestacije neće nedostajati ni sportskih sadržaja.

- Oglas -

Detaljan program ovogodišnje manifestacije Dani ludbreške Svete nedjelje pogledajte OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti