Četvrtak, 1. lipnja 2023.

Darko Koren: Nakon krize, predstoji nam velika borba za radna mjesta

Očekuje nas zahtjevno razdoblje, no prvo je potrebno pobijediti pandemiju odgovornim ponašanjem, pridržavanjem mjera i uputa jer životi i zdravlje naših sugrađana su u ovom trenutku najvažniji, istaknuo je koprivničko-križevački župan.

Župan Darko Koren u povodu 27. rođendana Koprivničko-križevačke županije osvrnuo se na aktualnu situaciju u kojoj se svi zbog epidemije koronavirusom nalazimo, otkrio je kako planiraju pomoći gospodarstvu, koliko su smanjili plaće, što će biti s kapitalnim projektima i još puno toga.

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

“Drage Podravke i Prigorke, dragi Podravci i Prigorci, stanovnici Koprivničko-križevačke županije

Koprivničko-križevačka županija 13. travnja slavi svoj 27. rođendan koji se ove godine ne održava u svečarskom duhu, jer susreli smo se s nepredvidivim okolnostima i izazovima, sigurno najvećima od Domovinskog rata, a koje je uzrokovala svjetska pandemija koronavirusa. Dan Županije će se održati bez planiranih događaja kako i priliči ovoj situaciji, a sredstva za organizaciju ćemo prenamijeniti za nabavu zaštitne opreme i za potrebe našeg zdravstvenog sustava koji je još jednom pokazao da funkcionira besprijekorno čemu su doprinijela i značajna materijalna ulaganja koja Županija kontinuirano provodi svih ovih godina.

Vjerujem kako smo svi ovih dana zaokupljeni mislima i temama koje se tiču zdravlja i sigurnosti naših najbližih te da novonastalim okolnostima na najbolji način pokušavamo organizirati živote kako bi prebrodili ovu krizu. Ovo je vrijeme koje više nego ikad poziva na zajedništvo, društvenu odgovornost i solidarnost kako bi se pomoglo onima koji su najviše pogođeni. Duboko sam svjestan kako nam nakon krize, koju ćemo siguran sam uspješno prevladati, predstoji jednako važna borba za radna mjesta. Državna i lokalna samouprava u tom će pogledu učiniti sve kako bi se posebnim mjerama pomoglo  poduzetnicima i obrtnicima koji su već u svojim životima i poslovanju osjetili težinu i ozbiljnost situacije.

Koprivničko-križevačka županija se aktivno uključila u traženju rješenja te smo javnosti predstavili paket mjera za pomoć županijskom gospodarstvu vrijedan 9,3 milijuna kuna. Redizajnirali smo programe i projekte te prenamijenili sredstva iz onih aktivnosti koje se ne mogu realizirati, vodili smo se sistemom prioriteta pri čemu vitalni programi  nisu mijenjani i oni će se dalje provoditi. Drago mi je što su i zaposlenici Županijske uprave pokazali veliku kooperativnost te su odgovorno prihvatili novu situaciju te se složili da je potrebno izvršiti intervenciju u dijelu plaća u iduća tri mjeseca. U dogovoru smo smanjili plaće za 10 posto te za ovu godinu ukinuli neka materijala prava iz Kolektivnog ugovora. Smanjuju se i plaće dužnosnika za 15 posto, a na prijedlog  pozicije u Županijskoj skupštini, predsjednika Skupštine i vodstva Županije ukidaju se naknade za rad članicama i članovima Županijske skupštine te je za 50 posto smanjena naknada političkim strankama.

Kako bi pomogli gospodarstvu uz sve ostale mjere, preraspodjelama sredstava smo formirali i poseban fond vrijedan četiri milijuna kuna iz kojeg će se financirati novi programi, a to su najviše programi sufinanciranja kamata na kredite za male poduzetnike i obrtnike. U pregovorima smo i sa sedam poslovnih banaka koje bi osigurale kreditni potencijal u iznosu 50 milijuna kuna za obrtna sredstva uz kamatu od nula posto. U razgovoru s poduzetnicima shvatili smo da je to sada njima najvažnije kako bi ponovno pokrenuli svoje gospodarske djelatnosti.

Važno je reći kako se kapitalni projekti ne ukidaju pa će tako i projekt izgradnje pet školskih sportskih dvorana vrijedan 65 milijuna kuna u našim općinama ići dalje u realizaciju čime će se pomoći građevinskom sektoru u čemu imamo punu podršku premijera Andreja Plenkovića i Vlade Republike Hrvatske. Zahvaljujući našim naporima te Vladi i sredstvima iz EU fondova u našu županiju će se kroz razne projekte investirati oko šest milijarda kuna, što je najveći iznos investicija do sada i vjerujem kako će se one i realizirati u narednom razdoblju.

I dalje ćemo raditi na podizanju kvalitete života svih naših stanovnika, od onih najmlađih pa do stanovnika treće životne dobi, posebno u sektorima obrazovanja i zdravstva u kojem imamo izravan utjecaj. Upravo je ova kriza pokazala značaj dobro organiziranog zdravstvenog sustava kojeg ćemo dodatno unaprijediti završetkom velikog projekta dnevnih bolnica vrijednog gotovo 50 milijuna kuna. Budućnost našeg razvoja je i u kvalitetnom obrazovanju pa ćemo i u tom pogledu u skladu s dinamikom i okolnostima raditi na uspostavi županijskog Centra kompetentnosti vrijednog 60 milijuna kuna. To su samo neki od projekata koje planiramo ostvariti, a nadamo se kako će uspješno okončanje ove zdravstvene krize omogućiti da ih bude i više.

Unatoč svim okolnostima istim ćemo žarom i odgovornošću voditi brigu za sve potrebe koje stanovništvo ove županije treba, a koje kao odgovorna Uprava svojim djelovanjem i potvrđujemo. Očekuje nas zahtjevno razdoblje, no prvo je potrebno pobijediti pandemiju odgovornim ponašanjem, pridržavanjem mjera i uputa jer životi i zdravlje naših sugrađana su u ovom trenutku najvažniji.

Dragi stanovnici Koprivničko-križevačke županije izdržimo u ovim trenutcima i budimo odgovorni, zajedničkim odricanjem i osobnim doprinosom možemo učiniti mnogo!

Želim vam sretnu 27. obljetnicu naše Županije”, izjavio je župan Koren.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti