Ponedjeljak, 25. listopada 2021.

Darko Marković ide po novi mandat načelnika Općine Mali Bukovec: ‘Moramo gledati velike projekte, a geotermalna elektrana naš je prioritet’

Ambicije su velike, ali smatram da treba biti ambiciozan. Takav sam od prvog dana. Ovdje se više ne radi o tome da nešto možda bude, nego samo kada bude. Geotermalni projekt više ne može stati, poručio je aktualni načelnik Općine Mali Bukovec koji ide po svoj četvrti mandat

Preporučujemo

Darko Marković bit će nezavisni kandidat za načelnika Općine Mali Bukovec. Ide po svoj četvrti mandat, a ovaj put s nezavisnom listom ide i po većinu u Općinskom vijeću Općine Mali Bukovec.

Svoju službenu kandidaturu za lokalne izbore predstavio je ispred novouređenog društvenog doma u Svetom Petru u koji je, uključujući okoliš, parkiralište i dječje igralište, uloženo 3,7 milijuna kuna, od čega je 3,1 milijun kuna povučen iz europskih fondova.

Ovaj društveni dom, prema riječima aktualnog načelnika Markovića možda i najljepši u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ogledni je primjer kako se radilo i kako se planira nastaviti raditi na području općine Mali Bukovec.

– U protekla tri mandata napravili smo zaista puno toga, ne samo za trenutačno stanovništvo, nego i za buduće generacije. Marljivim radom općinske uprave i vijećnika postigli smo rezultate kojima smo pokazali da možemo i znamo i želja nam je to ponoviti i u idućem mandatu. U našem timu nalaze se inženjeri, ekonomisti, zdravstveni djelatnici, predstavnici udruga. Imamo savršen spoj mladosti i iskustva. Pozivam birače da nam daju povjerenje na nadolazećim izborima – poručio je Marković.

Darko Marković

Dodao je kako je u fokusu njihova programa pokretanje iskorištavanja geotermalne energije, koja je, kaže, najveći potencijal ne samo Općine Mali Bukovec, nego i Varaždinske županije.

– Tim projektom želimo stvoriti energetski neovisnu općinu, ali i cijelu županiju. Puno truda, muke, zalaganja i znanja je u to do sada već uloženo i nadam se da će mi birači dati svoj glas i da ćemo taj projekt u budućnosti i završiti. Pokretanjem ovog velikog projekta bit će puno lakše ostvariti i sve projekte koji će uslijediti i prihodi općine će nekoliko puta narasti u narednih pet do 10 godina – poručio je Marković.

Otkrio nam je da je kod preuzimanja načelničke funkcije Općina Mali Bukovec 2009. godine imala proračun od 1,4 milijuna kuna. Na početku aktualnog mandata, dakle 2017. godine, proračun je iznosio oko 4,5 milijuna kuna. Godinu kasnije raste na 8,5 milijuna kuna, 2019. godine općinski proračun je iznosio oko 12 milijuna kuna, lani gotovo 10 milijuna kuna, a plan je da i ova godina bude na toj razini. I to dovoljno govori kako se radilo u posljednjih 12 godina otkako je načelnik Marković.

– Samo na nacionalnim i na natječajima Europske unije u protekla tri mandata mojim projektima u Općinu Mali Bukovec je došlo 18,5 milijuna kuna. Dakle, u prosjeku preko 1,5 milijuna kuna svake godine. Među ostalim, obnovili smo dva sportska objekta, treći obnavljamo. Tu je i šest društvenih domova, od čega su svi obnovljeni kompletno ili barem izvana ili iznutra. Po tom pitanju i dalje radimo. Imamo i 96 kilometara poljskih puteva i svi su uknjiženi na Općinu Mali Bukovec. Tu je i 10-ak kilometara nerazvrstanih cesta koji su europskim novcima obnovljene. Lokalne ili županijske ceste su asfaltirane, ali naravno uvijek ih treba modernizirati i poboljšavati – rekao je Marković.

Darko Marković sa svojim timom

Uz izgradnju geotermalne elektrane, rekao je da se dogovara i izgradnja solarne elektrane, jedne od najvećih u ovoj regiji. I tu se očekuje veliki prihod. Kroz program Hrvatske poljoprivredne komore ruralnog razvoja, pak, planira se i izgradnja toplovoda.

– Cilj je osigurati dodatni novac u proračunu kako bi s njime moglo ljudima, prvenstveno mladima, pomoći da se situiraju na području općine, da im se pomogne izgraditi obiteljske kuće, a u budućnosti i stanove. Kroz privlačenje poduzetnika u naše zone, koje će biti grijane i gotovo za nula kuna, želimo mladima pomoći da imaju posao. Nadam se da ćemo ne samo mlade zadržati u našem kraju, nego da ćemo potaknuti i doseljavanje u našu općinu. S obzirom na nesigurnost poreznih prihoda, ne smijemo biti ograničeni malim projektima. Moramo gledati velike projekte kojima ćemo ostvariti velike prihode i tako još snažnije pomagati našim ljudima – pojasnio je Marković.

Priznaje da imaju nešto negativnu demografsku sliku, ali uvjeren je da će svim velikim projektima na kojima rade to zaustaviti i pokrenuti pozitivan trend.

– Ambicije su velike, ali smatram da treba biti ambiciozan. Takav sam od prvog dana. Ovdje se više ne radi o tome da nešto možda bude, nego samo kada bude. Geotermalni projekt više ne može stati. Tu valja zahvaliti županu Radimiru Čačiću bez kojega cijelu ovu priču ne bi bilo moguće pokrenuti. Ne bi bilo ni tvrtke Bukotermal i ne bilo osvajanja koncesije na geotermalno polje Lunjkovec – Kutnjak. Posebno mu moram zahvaliti što je slušao mene kao predlagatelja na koji način doći do koncesije i koji sam bio, na neki način, usudio bih se reći, režiser kompletne projektne dokumentacije. Eto, mi smo danas koncesionari najvećeg geotermalnog polja u Hrvatskoj. Kao što sam rekao, pitanje je samo hoće li prva geotermalna elektrana biti pokrenuta za tri ili četiri godine – naglasio je Marković.

Darko Marković

Spomenuo je i projekt POS-ovih stanova. Nije zadovoljan kako se ta priča odvija, ali vidi se pomak.

– Uspjeli smo doći do toga da nas čuju. Nadam se da ćemo ih barem do kraja godine uspjeti uvjeriti da se u statut APN-a, ako treba da se ugradi i u zakonodavstvo, uvede poseban program za ruralne sredine. Sufinanciranje kamata kredita je jako dobar program, ali treba reći da on prazni naša naselja. Mladi ljudi se iseljavaju u veće gradske centre kao što su Ludbreg, Varaždin i Koprivnica i mi tu ništa ne možemo bez pomoći Vlade. Sami ćemo to moći riješiti tek kada zažive naši veliki projekti. I tu se vidi zbog čega je apsolutni prioritet Općine Mali Bukovec pokretanje geotermalne elektrane u Lunjkovcu – izjavio je Marković, dodavši kako trenutačno s iznosom od 17.000 kuna sufinanciraju kupnju i obnovu nekretnina za 18 mladih obitelji.

Marković je inače načelnik volonter, a tako će, najavio je, biti i dalje ako mu birači daju podršku na izborima. Očekuje dobru suradnju sa svima koji će biti izabrani u Općinsko vijeće, kao što je to i sada slučaj.

Zbog svih projekata koje su uspjeli ostvariti i pokrenuti s Varaždinskom županijom, otkrio je kako će podržati kandidaturu Radimira Čačića za novi mandat župana.

– Drago mi je što će se ponovno kandidirati za župana. Smatram da ćemo naš geotermalni projekt, ako on pobijedi, vrlo brzo dovesti kraju. Dogovorili smo se i da budem nezavisni kandidat na njegovoj listi, listi reformista, za Županijsku skupštinu. Nadam se da ćemo i u toj utrci napraviti jako dobar rezultat – zaključio je Marković, uz još jedan poziv biračima da izađu na izbore i da mu daju podršku za novi mandat jer je još puno posla ostalo za napraviti za još ljepši život na području općine Mali Bukovec.

Dječje igralište u Svetom Petru

Najnovije objave