Subota, 18. svibnja 2024.

Darko Sobota (HDZ): Možemo biti zadovoljni što je sve napravila Vlada Andreja Plenkovića u četiri godine, a imamo i velika očekivanja

Što Hrvatskoj znače 22 milijarde eura koje će dobiti od Europske unije bila je glavna tema današnje konferencije za novinare koprivničko-križevačkog HDZ-a

- Oglas -

Što Hrvatskoj znače 22 milijarde eura koje će dobiti od Europske unije bila je glavna tema današnje konferencije za novinare koprivničko-križevačkog HDZ-a.

Prisustvovali su joj predsjednik županijske organizacije stranke i saborski zastupnik Darko Sobota, HDZ-ove načelnice i načelnici gotovo svih općina u ovoj županiji te predsjednik gradske organizacije HDZ-a Križevci dr. Mato Devčić, piše Glas Podravine.

Sobota je kazao kako će spomenute 22 milijarde eura Hrvatska dobiti tijekom razdoblja od sedam godina te da je to sigurno i prilika za sve iz Koprivničko-križevačke županije da svojim radom i projektima privuču dio novca i ovdje.

- Oglas -

– Za sanaciju posljedica od koronavirusa predviđeno je nešto više od 9,4 milijardi, a ostalo za razvoj gospodarstva i infrastrukture na području Hrvatske. Mi možemo biti zadovoljni što je u posljednje četiri godine napravila Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem. Puno novca iz EU fondova već je završilo u našoj županiji i iskorišteno za razvoj i napredak općina i gradova, infrastrukture i poboljšanje društvenog i socijalnog života. A s ovim će biti prilika da se na našem području završe i svi oni ostali veliki projekti koje očekujemo – kazao je Darko Sobota.

Koliko je EU novca koja općina koju vode HDZ-ove načelnice i načelnici do sada iskoristila, kazali su oni sami. Štefica Sirutka koja je na čelu Općine Đelekovec rekla je kako bi većina općina bez europskih sredstava i resornih ministarstava malo toga mogla sama napraviti.

– Svi mi u svojim općinama imamo spremne projekte koje želimo realizirati i samo čekamo pravi trenutak da povučemo novac. Odnose se na vrtiće, aglomeraciju, komunalnu infrastrukturu, sanaciju divljih odlagališta otpada. I stvarno nam puno znači što znamo da netko misli na općine i ljude koji u njima žive, bez obzira na to radi li se o bogatijoj ili manje bogatoj općini – kazala je načelnica Sirutka.

Božica Trnski je načelnica Općine Hlebine, koja, kako je sama kazala, ima najmanji proračun i najmanje stanovnika.

– U tijeku nam je osam projekata koji su redom financirani iz sredstava EU, županije ili ministarstava. Poznato je da Hlebine predstavljaju kulturnu baštinu naše županije, jedan od najznačajnijih projekata je nadogradnja naše Galerije što je posao vrijedan 970.000 eura, zatim jaslice i još mnogi drugi – istaknula je načelnica Trnski.

- Oglas -

Općina Virje je također povukla prilično EU novca, a što je s njima napravljeno kazao je načelnik Mirko Perlok.

– Ono što je sad aktualno jest da smo dio aglomeracije Komunalnog poduzeća Đurđevac, Kloštar Podravski, Novigrad Podravski, vrijedne preko 20 milijuna kuna. Isto tako imamo spreman projekt sanacije divljeg odlagališta otpada, to je 15 milijuna kuna koje namjeravamo povući, a u planu je i uređenje stare škole, muzeja, knjižnice, čitaonice. Projekt je to za koji imamo i građevinsku dozvolu, a vrijedan je preko 12 milijuna kuna. Komunalna infrastruktura je u cijeloj općini završena – rekao je načelnik Općine Virje Perlok.

Prije ove Vlade Općina Kloštar Podravski je bila jedna od najnerazvijenijih u zemlji, kazao je njezin načelnik Siniša Pavlović.

– No samo u posljednje tri, četiri godine imali smo preko 10 milijuna kuna investicija u ceste. Idemo i s projektom sportske dvorane, vrijednom 12 milijuna kuna i aglomeracijom vrijednom 116 milijuna kuna – kazao je Pavlović te dodao kako općine, Županija i resorna ministarstva jako dobro surađuju te kako vjeruje da će i dio novoodobrenog novca doći u taj kraj, jer imaju u pripremi već 20 raznih projekata.

Načelnik općine Peteranec Krešimir Matijašić podsjetio je kako se na tom području rade dva kapitalna projekta.

– To su aglomeracija Koprivnica, odnosno odvodnja, vrijedna više od 30 milijuna kuna što će biti uloženo u Sigetec. Općina ulaže oko 3 milijuna kuna. A i drugi kolosijek pruge prolazi kroz našu općinu. Izdvajam i gradnju biciklističke staze od Peteranca prema Koprivnici vrijednu 1,3 milijuna kuna pa biciklističku stazu do Drnja koja će koštati 3,5 milijuna kuna, sanaciju odlagališta otpada također vrijednu 3,5 milijuna kuna. U naše škole i vrtiće smo isto tako uložili puno EU novca – kazao je načelnik Matijašić.

Jedno od trenutačno većih gradilišta na području županije je koprivnička Opća bolnica, a ravnatelj dr. Mato Devčić kazao je o čemu se radi.

– Dio je to aktualnog europskog proračunskog razdoblja koje nam završava 2023. godine. Međutim u ovoj Općoj bolnici su investicije od 80 milijuna kuna već ove godine praktički u potpunosti završene pa se već sada aktivno pripremamo za drugo proračunsko razdoblje 2023-2027. Moram naglasiti kontinuitet rada naše Vlade i Andreja Plenkovića, kao i naših saborskih zastupnika. Ovakvom sinergijom na svim političkim razinama od lokalne do nacionalne, nadam se barem jednakim, ako ne i još boljim rezultatima – zaključio je ravnatelj Devčić.

Darko Sobota još je jednom zahvalio svima koji su na izborima dali svoj glas njemu i HDZ-u te dodao kako postoji još puno planova vezanih za razvoj ovoga kraja, za realizaciju kojih će se itekako zalagati.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti