Četvrtak, 29. veljače 2024.

Delovljani sudjelovali na Danima rudarske greblice

Članovi KUD-a Delovi u svom su programu izveli mali dio bogate podravske kulturne baštine

- Oglas -

Folklorna i tamburaška sekcija Kulturno-umjetničkog društva Delovi proteklog je vikenda sudjelovala na 37. Danima rudarske greblice.

Naime, ova se manifestacija od 1985. tradicionalno održava u Rudama, naselju pokraj Samobora, prvog vikenda u srpnju. Posvećena je rudarskom kolaču greblici te okuplja folklorne ansamble iz Hrvatske i inozemstva te mnogobrojnu publiku.

Članovi KUD-a Delovi
Izvor fotografije: Općina Novigrad Podravski

Riječ je o slanom kolaču od sira i oraha čija tradicija seže u 19. stoljeće kada je mještanima Ruda zaposlenim u rudnicima bakra, željeza i gipsa ovaj kolač često bio jedino jelo tijekom cjelodnevnog napornog rada.

- Oglas -

Priprema kolača proglašena je krajem 2007. hrvatskim nematerijalnim kulturnim dobrom , a početka 2021. kolač je zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije.

Članovi KUD-a Delovi
Izvor fotografije: Općina Novigrad Podravski

Na susretima su sudjelovali KUD Ivan Mažuranić (Karlovac), KUD Lipa (Slavetić), KUD Bratinečko srce (Bratina), Etno klub Zagreb, DKD Svoboda (Senovo) te domaćini KUD Oštrc (Rude).

Članovi KUD-a Delovi u svom su programu izveli mali dio bogate podravske kulturne baštine, a prije odlaska u Rude posjetili su i razgledali Samobor te degustirali poznate samoborske kremšnite.

Cijelu fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti