Nedjelja, 26. ožujka 2023.

Društvo žena Gornji Kraljevec održalo godišnju skupštinu

Godišnjoj skupštini prisustvovao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je okupljenim članicama čestitao na dosadašnjem radu te zahvalio što brinu o blagu koje su nam ostavili naši stari

Preporučujemo

Članice Kulturno umjetničke udruge Društvo žena Gornji Kraljevec održale su u nedjelju godišnju izvještajnu skupštinu.

Ujedno su organizirale dan otvorenih vrata etnozbirke Mamičina škrinja postavljene u društvenom domu u Gornjem Kraljevcu koja sadrži predmete, odnosno ostavštinu mnogih stanovnika mjesta, od oruđa za rad u polju, kućanskih predmeta, nošnji do dječjih igračaka.

Društvo je osnovano 1989. godine, a od samog osnutka vodi ga predsjednica Štefica Jambrošić koja je istaknula kako je glavni cilj udruge čuvanje i prezentacija kulturne baštine te uređenje Gornjeg Kraljevca.

– Naše Društvo je jedna od najaktivnijih udruga na području općine Vratišinec, organiziramo brojne izložbe, priredbe, a najvažnije od svega, vrijedni smo čuvari narodnih običaja – kazala je predsjednica Društva te istaknula da je ponosna na Mamičinu škrinju čiji je cilj očuvati i prenijeti na mlađe naraštaje lijepe stare običaje kao važan dio naše kulture.

Društvo žena Gornji Kraljevec trudi se očuvati običaje međimurskog kraja, te su tako 2014. godine članice u društvenom domu u Gornjem Kraljevcu uredile prostoriju u koju su smjestile stare predmete da ih sačuvaju od zaborava.

Etnozbirku Mamičina škrinja uredile su članice udruge s mještanima te je danas krasi više od 450 vrijednih eksponata od kojih su neki stariji od 130 godina.

Kulturno-umjetnička udruga Društvo žena Gornji Kraljevec djeluje u mnogim sekcijama od dramsko-recitatorske te sekcije za očuvanje narodnih običaja i narodne nošnje, ženske vokalne i dječje vokalne sekcije do skupine koja se bavi izradom rukotvorina.

O kolikom se angažmanu radi ilustriraju i brojke iz prošle godine tijekom koje su članice diljem Međimurja i šire ostvarile deset dramskih te 17 vokalnih nastupa uz druge aktivnosti vezane uz prezentaciju zavičajnog blaga.

Vokalna skupina Društva žena Gornji Kraljevec pod vodstvom Julijane Kočila osvojila je prvu nagradu na 19. Susretu hrvatskih malih vokalnih sastava u kategoriji izvorne pučke popijevke održanom u listopadu prošle godine u Koprivnici. Vokalna skupina djeluje već deset godina, a članice su dva puta osvojile prvo mjesto na državnom susretu. U uspjehe vokalne skupine utkan je predan rad Julijane Kočila koju je ovom prigodom njezina udruga nagradila za desetljeće njegovanja međimurske popevke, upečatljivog dijela naše kulturne baštine i blaga čovječanstva prema UNESCO-ovoj reprezentativnoj listi. Popevka je Julijani duboko u srcu. Cijeli kraj Julijanu Kočila zna kao ženu koja je svaki svoj slobodni trenutak posvetila predanom radu u udruzi i brušenju vještina kojima popevku ponosno predstavlja na rodnoj grudi i na gostovanjima.

Na skupštini su predstavljeni rezultati rada Društva u prošloj godini te najavljene aktivnosti za ovu godinu tijekom koje će primarni zadatak i dalje biti rad s djecom te prezentacija baštine.

Godišnjoj skupštini prisustvovao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je okupljenim članicama čestitao na dosadašnjem radu te zahvalio što brinu o blagu koje su nam ostavili naši stari, o bogatoj kulturnoj baštini:

– Brojnim manifestacijama koje organizirate kao i radom s najmlađima ne dopuštate da naši običaji padnu u zaborav. Upravo zahvaljujući entuzijazmu i ljubavi članica i članova naših brojnih kulturnih društava baština kojom se ponosimo je u sigurnim rukama i prenosi se na nove naraštaje – istaknuo je župan.

Uz brojne mještane i članice Društva godišnjoj skupštini nazočili su načelnik Općine Vratišinec Mihael Grbavec, predsjednica Općinskog vijeća Milena Granatir te ravnateljica Osnovne škole dr. Vinka Žganca Vratišinec Maja Lukman Šprajc koji su istaknuli da marljivost, upornost i trud krase sve članice Društva.

– Na vrijedne članice Društva žena svi se mogu osloniti u bilo kojem trenutku, te svojim radom kontinuirano promoviraju i našu općinu.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti