Subota, 2. prosinca 2023.

Đurđevačka knjižnica nastavlja svoj kulturni procvat, samo u 2019. posuđeno gotovo 35.000 knjiga

Održano je čak 39 edukacijskih radionica na kojima je sudjelovalo 1464 polaznika, a 528 korisnika sudjelovalo je u stručnom obilasku knjižnice

- Advertisement -

Gradsko vijeće je na sjednici održanoj ovog tjedna jednoglasno usvojilo izvješće o radu Gradske knjižnice Đurđevac za 2019.

Gradska knjižnica Đurđevac u 2019. godini nastavlja svoj kulturni procvat, a svojim poslovanjem još jače učvršćuje svoju ulogu kao središte informacijskog, kulturnog i kreativnog života Đurđevca i okolice.

Kako bi pridonijeli kvaliteti života naših građana, u 2019. godini u knjižnici je organizirano 293 knjižničnih događanja, a koja se odnose na promocije knjiga, organiziranje edukativnih stručnih predavanja, organiziranje izložbi, putopisa te organiziranje predavanja i kreativnih radionica i igraonica na Dječjem odjelu.

- Advertisement -

“Knjižnica broji 1246 korisnika, što je 208 korisnika više nego 2018. Korisnici su posjetili knjižnicu oko 17424 puta i posudili 34682 knjige. Održano je čak 39 edukacijskih radionica na kojima je sudjelovalo 1464 polaznika, a 528 korisnika sudjelovalo je u stručnom obilasku knjižnice. Naša knjižnica ima i bogat fond pa tako broji 58920 svezaka knjižne i neknjižne građe, Zavičajna zbirka broji 950 jedinica građe. U 2019. nabavili smo novih 2047 knjiga”, rekla je ravnateljica knjižnice Bernarda Ferderber.

Knjižnica je nastavila suradnju i provođenje brojnih aktivnosti s kulturnim i obrazovnim ustanovama, udrugama i pojedincima na lokalnoj, županijskoj i nacionalnoj razini.

U 2019. provodila je šest programa s inkluzivnim skupinama, a koje su financijski podržali Grad Đurđevac i Ministarstvo kulture.

Radi se o programima sa socijalno isključenim članovima našeg društva koji također zaslužuju biti dio kulturnog života našeg Grada, a podrazumijevaju aktivnosti s Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama Mali princ – Ruka prijateljstva, Udrugom Roma Sve se može kad se hoće – Mala ruka prijateljstva.

Dječje jezične igre su projekt putem kojeg učenici trećih razreda upoznaju sugrađane iz različitih dijelova svijeta.

- Advertisement -

Bibliokofer je projekt koji posjećuje dječje vrtiće koji u svojim mjestima nemaju mjesnu knjižnicu, a program Knjiga vam kuca na vrata najnoviji je program koji podrazumijeva rad sa starijim i nemoćnim osobama koje nemaju mogućnost dolaska u našu knjižnicu. Zato će knjiga pokucati na njihova vrata tako da im knjižničarke na električnom biciklu dostavljaju knjige na kućnu adresu.

“Stalnim uvođenjem novih programa i aktivnosti nastojimo unaprijediti knjižničnu djelatnost, a besplatnom članarinom i svim knjižničnim uslugama želimo privući sve građane da postanu dio naše knjižnične obitelji. Ono na čemu zaista puno radimo je odnos prema korisnicima koji su nam uvijek na prvom mjestu. Zadovoljan korisnik naš je konačni cilj. Povećanjem broja posjeta i dobra povratna reakcija naših korisnika govori nam da smo na dobrom putu i da naši korisnici rado provode svoje vrijeme u knjižnici”, rekla je Bernarda Ferderber.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti