Subota, 24. veljače 2024.

Đurđevačke čuvarice tradicijske baštine u život vratile majkičin fortunec

Riječ je o pregači manjeg formata koju su naše bake i mame stavljale na kućnu pregaču ili haljinu za vrijeme kuhanja, odlazaka u vrt ili na polje, odnosno za vrijeme kućanskih poslova

- Oglas -

Članice udruge žena grada Đurđevca, čuvarice tradicijske baštine, ovih su dana iz svoje kreativne radionice pustile još jedan zanimljiv proizvod – majkičin fortunec.

Naime, u život su ponovno vratile pregačicu koju su nekada za vrijeme obavljanja kućanskih poslova nosile Đurđevčanke.

“Riječ je pregači manjeg formata koju su naše bake i mame stavljale na kućnu pregaču ili haljinu za vrijeme kuhanja, odlazaka u vrt ili na polje, odnosno za vrijeme kućanskih poslova. Bile su praktičnije za održavanje jer su štitile odjevne predmete koje su žene nosile i lakše ih je bilo prati. Od lanenog su materijala i tamnije, najčešće tamnoplave boje”, pojasnila je predsjednica udruge Mirjana Mišulin.

- Oglas -
Članice udruge žena Đurđevac
Članice udruge žena Đurđevac // Foto: djurdjevac.hr

Također, istaknula je kako ovaj predmet ima i dodatnu poruku te značenje.

“Majkičin fortunec je zapravo bio naš doprinos ovogodišnjoj Picokijadi i majkici iz Legende o Picokima, koja je svojom mudrošću i prijedlogom kapetanu Staroga grada da picokom prevari Osmanije, priskrbila našu posebnu pozornost. Osim toga, i niz naših gastro projekata, koje financira Grad Đurđevac, vezan je uz taj lik”, istaknula je Mirjana Mišulin te dodala kako se nada da će se majkičin fortunec uskoro moći nabaviti i u suvenirnici đurđevačkog muzeja.

Majkičin fortunec prvi je puta predstavljen na nedavno održanom gastro natjecanju u Mađarskoj gdje su Đurđevčanke s rezancima u vinskom umaku osvojile prvo mjesto.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti