Petak, 27. svibnja 2022.

Đurđevački vinogradari i vinari proslavili Vincekovo u Vinariji Vujić u Mičetincu

Uz stotinjak članova domaće Udruge vinogradara na proslavi Vincekovog nazočili su i gradonačelnik Hrvoje Janči, predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković, brojni gosti, međaši i međašice

Preporučujemo

Vinogradari i vinari ovog su vikenda u organizaciji Udruge vinogradara i voćara Đurđevac, Grada Đurđevca i Turističke zajednice obilježili Vincekovo, blagdan sv. Vinka koji je jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana, izvijestio je ured gradonačelnika.

Vincekovo označava početak vinorodne godine i drevni je običaj toga dana ići po prvi put u novoj godini u pohode vinogradu. Uz prigodni obred i glazbeni program posjetitelji su mogli uživati u mladim vinima i bogatoj gastro ponudi.

Za tu svečanu prigodu, vinogradari su se okupili u Vinariji Vujić u Mičetincu, a uz voditelja ceremonijala Matije Vogrinčića orezala se loza, objesili suhomesnati proizvodi, zalio trs svojim plodom – vinom i zazvao blagoslov za rodnu i plodnu novu vinogradarsku godinu.

Nazočnim vinogradarima i posjetiteljima obratio se predsjednik Udruge vinogradara i voćara Đurđevac Marijanko Ređep te svima zaželio da im nova vinorodna godina bude rodna uz zahvalu domaćinu Mirku Vujiću na gostoprimstvu.

Tamburaši
Tamburaši u goricama // Foto: djurdjevac.hr

Uz stotinjak članova domaće Udruge vinogradara na proslavi Vincekovog nazočili su i gradonačelnik Hrvoje Janči, predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković, brojni gosti, međaši i međašice.

– Drago mi je što smo ove godine uspjeli održati tradiciju unatoč situaciji koja nas je zadesila. U suradnji s Udrugom vinograda i voćara Đurđevac radimo na zajedničkom projektu koji uključuje izgradnju novih prostora udruge gdje će svi naši vinari moći primati goste i izlagati svoja vina – rekao je gradonačelnik Janči te poželio svima uspješnu novu vinorodnu godinu.

– U narednih godinu dana pokrenut ćemo dovođenje plina i brzog interneta. Svi znamo koliko je to danas bitno i da bez infrastrukture nema ozbiljnijeg turizma – spomenuo je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

Okupljeni su zajedno uz tamburaše nastavili uživati u druženju i domaćem ručku.

- Advertisement -

Najnovije objave