Četvrtak, 16. rujna 2021.

Epidemiolog Kaić: Nema pravog znanstvenog dokaza da se preboljeli uopće trebaju cijepiti

Smatra da se nigdje ne čeka s cjepivom te objašnjava da je to procedura i da treba neko vrijeme da se doze razdijele

Preporučujemo

Epidemiolog Bernard Kaić rekao je kako još uvijek nema čvrstih dokaza koji bi poduprli odluke o cijepljenju osoba koje su preboljele Covid-19, no prema dostupnim istraživanjima čini se da preboljeli doista neće trebati primiti više od jedne doze cjepiva.

“Preporuke o cijepljenju ljudi koji su preboljeli, temeljene su na malo znanstvenih dokaza, više na pretpostavkama i predostrožnosti”, rekao Kaić za N1.

Kaić je istaknuo kako nema pravog znanstvenog dokaza da preboljeli uopće trebaju biti cijepljeni, ali se iz predostrožnosti savjetuje da budu.

“Nema dokaza ni koji bi rekao točno u kojem trenutku trebaju biti cijepljeni kao ni treba li druga doza. Postoje različite preporuke, npr. SAD cijepi čim čovjek preboli jednu dozu pa da drugu, Njemačka čeka šest mjeseci za jednu dozu i to je to, drugu ni ne daju”, rekao je te dodao kako je u svjetlu tog manjka znanstvenih dokaza tijekom travnja je izašlo nekoliko znanstvenih radova koji ukazuju uvjerljivo na to da je jedna doza dovoljna.

“Po svemu što sam vidio u stručnoj literaturi, najviše ima utemeljenja da se da jedna doza nakon preboljenja, unutar šest mjeseci. Smatram da je tri do šest mjeseci najbolje za cijepljenje na temelju svega što sam dosad pročitao”, ističe te dodaje da su neutrošene samo one doze koje se još nisu stigle dati.

“U petak i četvrtak smo još radili distribuciju tih doza, dio Pfizera je došao u ponedjeljak, oko 95.000 i to je praktički sve otišlo, a onih 130.000 AstraZenece i 20-ak tisuća Moderne tek se jučer distribuiralo na teren, još će se i u ponedjeljak distribuirati”, kaže Kaić.

Smatra kako se nigdje ne čeka s cjepivom te objašnjava da je to procedura i da treba neko vrijeme da se doze razdijele nakon što se sve provjeri.

“Mislim da nigdje ne stoji cjepivo, ne čeka. Svi koji su imali cjepiva, cijepili su. Kad cjepivo stigne, treba se pregledati, provjeriti papirologija, organizirati distribucija u 20 zavoda, onda oni organiziraju na punktove tako da cjepivo ne može isti dan, kad dođe, biti upotrijebljeno. U Lučkom u Zagrebu je centralno skladište, u petak je došlo 6000 doza Janssena (Johnson&Johnson), i došlo je odmah u naš Zavod, ali ne može odmah biti u Dubrovniku”, ističe.

Kaić je rekao da očekuje da će se ispuniti cilj od 55% cijepljenog odraslog stanovništva do kraja lipnja.

Najnovije objave