Petak, 27. svibnja 2022.

Epidemiologinja HZJZ-a: U skladu s preporukama iz Europske unije skratit ćemo trajanje covid potvrda

U sklopu novih okolnosti širenja omikrona Europom, a vjerojatno i kod nas, i mi ćemo morati revidirati njihovo trajanje u skladu s preporukama europskih stručnjaka, istaknula je Iva Pem Novosel

Preporučujemo

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Iva Pem Novosel u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog najavila je da će i Hrvatska morati revidirati trajanje covid potvrda u skladu s preporukama europskih stručnjaka.

“Do sada smo smatrali da nakon preboljenja i potpunog cijepljenja dvjema dozama ta zaštita traje 12 mjeseci, odnosno i covid potvrde su vrijedile 12 mjeseci. Međutim, sada u sklopu novih okolnosti širenja omikrona Europom, a vjerojatno i kod nas, i mi ćemo morati revidirati njihovo trajanje u skladu s preporukama europskih stručnjaka. Vrijedit će kraće, na nivou EU-a se najavljuje skraćenje na devet mjeseci”, istaknula je Iva Pem Novosel.

Većina hrvatskih građana koja je posljednjih dana dolazila na cijepljenje, došla je po booster dozu.

“U subotu je npr. bilo 22.000 cijepljenih osoba i od toga je više od 14.000 primilo booster dozu, oko 6 i pol tisuća je primilo drugu dozu, a samo 2 tisuće prvu dozu. U svakom slučaju, interes za cijepljenje posljednjih je tjedana visok i raste, i sve više osoba prima i tu “booster” dozu”, rekla je.

Što se tiče trajanja imunosti, ističe da sve ovisi o situaciji, je li osoba preboljela bolest ili je li nakon toga cijepljena, odnosno je li primila jednu dozu ili pune dvije, ili je cijepljena dvjema dozama, odnosno je li primarno potpuno cijepljena.

“To primarno potpuno cijepljenje, odnosno potvrda o tome je trajala 12 mjeseci. Međutim nova istraživanja pokazuju da imunost nakon primarnog cijepljenja ipak ne traje 12 mjeseci, nego u prosjeku 6 mjeseci, a kod nekih osoba i kraće. Zato smo, kao i ostale europske države, počeli preporučivati dodatnu dozu kod starijih i imunokompromitiranih osoba, odnosno booster dozu kod ostalih”, rekla je Pem Novosel te dodala kako se u većini europskih zemalja pa tako i kod nas, smatra da osobama koje su preboljele covid-19 te primile dvije doze cjepiva booster doza nije potrebna.

Vezano za nuspojave nakon cijepljenja, Pem Novosel kaže da se to nažalost događa te da su to očekivane reakcije u vidu tih nekakvih neželjenih, ali ipak relativno blažih nuspojava.

“Najčešće to traje dan ili dva, kod nekih može i dulje. Za booster dozu se ne očekuje da bi nuspojave bile jače, dapače, očekuje se da bi mogle biti i slabije”, poručila je.

- Advertisement -

Najnovije objave