Petak, 2. lipnja 2023.

Europska središnja banka: Sberbank propada ili će vjerojatno propasti

SRB je donio odluku o moratoriju poslovanja Sberbank slijedom koje je i HNB donio rješenje. Moratorij će trajati do utorka, 1. ožujka

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Europska unija i Sjedinjene Američke Države donijele su paket sankcija koje su imale brz i značajan utjecaj i na poslovanje Sberbank.

Hrvatska narodna banka priopćila je kako je zbog naglog narušavanja likvidnosti, Europska središnja banka (ESB) koja izravno nadzire ovu banku, danas, 28. veljače objavila da Sberbank propada ili će vjerojatno propasti.

U skladu sa svojim mandatom ESB je o toj ocjeni obavijestio Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), središnje sanacijsko tijelo unutar bankovne unije. SRB je ustanovio da banka propada ili će vjerojatno propasti i donio odluku o moratoriju poslovanja Sberbank slijedom koje je i HNB donio rješenje. Moratorij će trajati do utorka, 1. ožujka, do 23:59:59 sati, stoji u priopćenju HNB-a.

Do isteka moratorija Jedinstveni sanacijski odbor donijet će odluku o sljedećem koraku uzimajući u obzir očuvanje financijske stabilnosti i javni interes.

Za vrijeme dvodnevnog moratorija građani i poduzeća (deponenti) moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7280 kuna, priopćeno je iz HNB-a.

Također, HNB podsjeća da su u skladu sa zakonom o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana za isplatu do 100.000,00 eura, a iznimno i depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130.000,00 eura.

Depoziti klijenata Sberbank osigurani su neovisno o budućoj odluci Jedinstvenog sanacijskog odbora o ovoj banci. Više od devedeset posto deponenata u Sberbank zaštićeno je sustavom osiguranja depozita.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti