Četvrtak, 28. rujna 2023.

Europski tjedan cijepljenja posvećen potrebi nadoknade propuštenih doza cjepiva uslijed pandemije koronavirusa

U Hrvatskoj se od 2019. provodi pilot projekt cijepljenja u ljekarnama, a rezultirao je velikim odazivom i potporom

- Advertisement -

Europski tjedan cijepljenja, koji će se obilježavati od 23. do 29. travnja bit će posvećen potrebi nadoknade propuštenih doza cjepiva uslijed pandemije koronavirusa te povećavanju zaštite od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

U Europskoj regiji Svjetske zdravstvene organizacije cijepni obuhvati u 2020. bili su niži uslijed pandemije covid-19, a u 2021. pad se nastavio povećavši razlike među zemljama, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za novinare uoči Europskog tjedna cijepljenja.

Veliki broj djece u Europi ne cijepi se prema kalendaru cijepljenja, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije tijekom pandemije covida-19 oko 1,2 milijuna djece propustilo je svoj termin cijepljenja i protiv zaušnjaka, ospica, rubeole.

- Advertisement -

Pročelnik Zavoda za akutne respiratorne infekcije Klinike Dr. Fran Mihaljević Rok Čivljak rekao je da Hrvatska ima dobro razrađen nacionalni imunizacijski programi, te se uvode nova cjepiva prema međunarodnim smjernicama i prati provođenje cijepljenja.

Cijepni obuhvat u prosjeku u Hrvatskoj iznosi 90 posto, što je dobro za većinu cjepiva, no cilj je, kaže Čivljak da obuhvati budu viši od 90 posto, osim za ospice za koje je za zaštitu opće populacije važno da cijepni obuhvat bude više od 95 posto.

“U Europi ih ima neočekivano puno jer cijepni obuhvati nisu dobri u svim zemljama pa nisu iznad 90 posto. Većinom se danas javljaju u migrantskim populacijama kod doseljenika iz država koje nemaju razvijene nacionalne imunizacijske programe i obvezne kalendare cijepljenja”, naglasio je Čivljak.

Što se tiče cijepljenja protiv gripe, sva regulatorna tijela preporučuju 75 postotnu procijepljenost osoba starijih od 65 godina, no u Hrvatskoj je ona ispod 30 posto.

“Zbog specifičnosti razvoja i proizvodnje cjepiva, sastav je nužno mijenjati svake godine pa se osoba svake godine mora i docjepljivati jer takav format cjepiva štiti samo u aktualnoj sezoni. Zato je važno ne samo jednom se cijepiti protiv gripe nego svake godine kako bi cijepljene osobe zadržale imunitet”, poručio je Čivljak.

- Advertisement -

Naveo je da na hrvatsko tržište dolaze nova cjepiva protiv pneumokoka, RSV-a, cjepivo protiv denge te nova cjepiva protiv gripe koja sadrže veću dozu antigena.

U Hrvatskoj se od 2019. provodi pilot projekt cijepljenja u ljekarnama, a rezultirao je velikim odazivom i potporom, prvenstveno liječnika obiteljske medicine zbog preopterećenosti poslom, ali i mladih farmaceuta koji su kroz školovanje stekli kompetencije za cijepljenje.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo izrazila je nadu da će Hrvatska za sezonu cijepljenja protiv gripe 2024. imati veliki broj farmaceuta i zakon na snazi sa svim provedbenim aktima.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti