Utorak, 25. siječnja 2022.

Evo kome će Grad Koprivnica ove godine dodijeliti nagradu za životno djelo

Punih 40 godina radi kao plesni, a potom i umjetnički voditelj u Folklornom ansamblu „Koprivnica“, na mlađe naraštaje prenosi ljubav prema tradicijskoj kulturi i hrvatskoj baštini te nastoji sačuvati dio naše kulture koja je dio nacionalnog identiteta. Isto tako mlađe generacije uči solidarnosti, poštivanju tuđeg i voljenju svojeg

Preporučujemo

U ponedjeljak, 25. listopada održati sjednica Gradskog vijeća Grada Koprivnice na kojem će se odlučivati o javnim priznanjima u 2021. godini.

Materijali za sjednicu danas su poslani novinarima, a među njima se nalaze i prijedlozi zaključaka.

Ako vijećnici usvoje prijedlog, nagradu za životno djelo dobit će istaknuta kulturna djelatnica i stomatologinja u mirovini Nada Šešić.

OBRAZLOŽENJE

Gospođa Nada Šešić 1981. godine aktivno sudjeluje u osnivanju KUD-a Koprivnica (kasnije Folklorni ansambl „Koprivnica“) društva koje nastavlja kulturno djelovanje ranijih društava koja u Koprivnici djeluju od kraja 19. stoljeća, a koje djeluje i danas.

Njezin dugogodišnji terenski i istraživački rad po Podravini, posebno koprivničkoj Podravini, rezultira radom na osnivanju ili obnavljanju rada niza izvornih folklornih grupa koprivničke Podravine: KPD „Seljačka sloga“ Đelekovec, DIF Koprivnički Ivanec, FG Udruga žena Ždala, FG Udruga žena Glogovac, KUD „Zrin“ Legrad, DIF „Zavičaj“ Veliki Poganac i KUD „Gotalovečko srce“ Gotalovo.

Postavila je niz koreografija za dječje grupe i prvi folklorni ansambl pjesama i plesova Podravine, vezanih uz radne i svečane običaje.

Uz Podravinu, u Folklornom ansamblu „Koprivnica“ izvode se njene koreografije i iz drugih etno područja Hrvatske i hrvatske dijaspore (Međimurje, Hrvatsko Zagorje, Posavina, Slavonija, Baranja, Bački Hrvati-Bunjevci)

Gospođa Nada Šešić postavila je mnogo folklornih koreografija koje su otrgnute iz zaborava i ostavljene mlađim generacijama u nasljeđe.

Nakon ustrajnog dugogodišnjeg istraživanja građanske Koprivnice, Folklorni ansambl „Koprivnica na scenu je donio pjesme, plesove i kostime grada Koprivnice u koreografijama Nade Šešić. Na Festivalima hrvatske folklorne koreografije u organizaciji HDFVK sudjelovala je tri puta i s koreografijama pjesama i plesova Podravine osvojila:

3. mjesto – 2020. godine u Koprivnici

1. mjesto – 2012. godine u Kostreni

3. mjesto – 2015. godine u Križevcima.

Članovi Folklornog ansambla Koprivnica
Članovi Folklornog ansambla Koprivnica // Foto: Facebook FA Koprivnica

Pod njezinim umjetničkim ravnanjem Folklorni ansambl „Koprivnica“ je niz godina predstavnik Korpivničko-križevačke županije na Susretima hrvatskih folklornih ansambala, pri čemu je Ansambl tri puta uvršten među tri najbolja Ansambla susreta.

Gospođa Nada Šešić voditelj je projekta Maturanti i hrvatsko salonsko kolo koji se provodi dugi niz godina u Koprivnici i Đurđevcu, s ciljem senzibilizacije maturanata za ples i nacionalnu povijest kao i dostojanstven način završetka srednjoškolskog obrazovanja.

Osmislila je i organizirala 38 cjelovečernja koncerta pod nazivom „FA Koprivnica svome gradu“, niz koncerata „FA Koprivnica i prijatelji“ te Susreta dječjih folklornih grupa.

Inicijator je od koncerta uz Dan Županije „Od Županije samo najbolje“ na kojem nastupaju sve kulturne udruge koje su Županiju predstavljale na državnim susretima u protekloj godini.

Sve naučeno i istraženo, svo bogatstvo naše tradicijske kulture, nesebično prenosi ne samo na članove svojeg Ansambla već i na seminaru dječjeg folklora Zajednice kulturno umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije. Isto tako 2012. i 2015. godine predavačica je na Seminaru folklora Panonske zone u Vinkovcima gdje predale folklornu baštinu Podravine, kao i Zimskoj školi hrvatskog folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Nada Šešić
Nada Šešić // Foto: koprivnica.hr

Za svoj rad u kulturi 1998. godine dobila je Medalju Grada Koprivnice, a za uspješno širenje i razvijanje kulturnog amaterizma i hrvatske kulture dobila je srebrnu i zlatnu Diplomu Hrvatskog sabora kulture.

Gospođa Nada Šešić rođena je u Sarajevu gdje je završila fakultet i postala doktorica specijalista dječje i preventivne dentalne medicine, a specijalizaciju je završila u Zagrebu.

Nakon dobivanja posla i dolaska u Koprivnicu ostaje u našem gradu i svojim umjetničkim radom zadužuje sve nas.

Prema kriterijima Hrvatskog društva folklornih voditelja i koreografa Nada Šešić ima status umjetničkog voditelja i koreografa.

Punih 40 godina radi kao plesni, a potom i umjetnički voditelj u Folklornom ansamblu „Koprivnica“, na mlađe naraštaje prenosi ljubav prema tradicijskoj kulturi i hrvatskoj baštini te nastoji sačuvati dio naše kulture koja je dio nacionalnog identiteta. Isto tako mlađe generacije uči solidarnosti, poštivanju tuđeg i voljenju svojeg.

Zbog izrazitog zalaganja, odvajanja i žrtvovanja slobodnog vremena Nade Šešić, Folklorni ansambl „Koprivnica“ prenosi i s puno ljubavi prezentirao je bogatu tradicijsku kulturu našega grada, županije i Hrvatske na nizu europskih folklornih festivala ( Italija, Austrija, Njemačka, Francuska, Španjolska, Poljska, Mađarska, Rumunjska, Albanija, Makedonija, BiH, Slovenija itd.) i na festivalima u Americi i Aziji. Isto tako doveo je u naš grad i županiju prijateljske grupe i folklornu tradiciju tih zemalja na Međunarodni festival „Iz bakine škrinje“.

Gospođa Nada Šešić trenutno obnaša i dužnost predsjednice FA „Koprivnica“ i predsjednice Zajednice kulturno umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije.

Ansambl je na ponos Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, a sve to zaslugom Nade Šešić koja već 40 godina neiscrpno istražuje, proučava, odvaja svoje slobodno vrijeme i potpuno je posvećena očuvanju narodne i folklorne baštine. Njezinom zaslugom i zaslugom bivših i sadašnjih članova FA Koprivnica kvalitetom je iznadprosječan amaterski plesni ansambl koji je ujedno i folklorni zbor, sposoban na sceni izvesti cjelovečernji koncert i to više dana zaredom. U koreografijama pokazana je izvrsna uvježbanost i spretnost plesača-pjevača koji u isto vrijeme, s osmijehom na licu plešu i pjevaju.

Gospođa Nada Šešić je višegodišnjim radom trajno obilježila kulturni i umjetnički život Koprivnice.

- Advertisement -

Najnovije objave