Petak, 12. travnja 2024.

Brojni vjernici na obilježavanju 35 godina Župe u Močilama

Iako je Majka Božja Močilska stoljećima zaštitnica i zagovornica grada Koprivnice, župa je dekretom nadbiskupa Franje Kuharića osnivana 1983. godine. Tadašnja zavjetna kapela postaje župnom crkvom. Njezinim prvim upraviteljem postaje sadašnji župnik mons. Leonard Markač.

- Oglas -

Mala Gospa spomendan je rođenja Blažene Djevice Marije. Slavi se 8. rujna svake godine.

Posebno svečano bilo je danas u koprivničkim Močilama gdje je proslavljeno 35 godina od uspostave Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije i 35 godina župničkog službovanja mons. Leonarda Markača.

Za ova dva značajna jubileja brojni vjernici su Bogu zahvalili svetom misom u zajedništvu sa svojim pastirom, biskupom varaždinskim, mons. Josipom Mrzljakom.

- Oglas -

U nadahnutoj propovijedi biskup je, među ostalim, istaknuo kako škola za život traje cijeli život. Cijeli naš život je zapravo učenje. No, nije, kaže, cilj samo stjecati znanje, nego i mudrost.

– Svijet se brzo i neprestano mijenja. Ali, postoji nešto stalno. Božja riječ – rekao je on.

Posebno se obratio djeci kojima je poručio da se valja pridržavati i nekog reda kroz život.

– Bog nam je dao 10 zapovijedi i brojne savjete u Evanđelju – poručio je biskup.

35 godina župe u Močilama

- Oglas -

Naglasio je kako u Marijinim blagdanima možemo vidjeti i svoj život.

– Mala Gospa je rođenje, a Velika Gospa odlazak. I s nama je tako. I mi na tom odlasku znamo kuda idemo. Zato je Blažena Djevica Marija na kraju svog zemaljskog života, dušom i tijelom uznesena na nebo. I to prva od ljudi, da nam pokaže put. Marija nam može biti primjer, zagovornica i pomoćnica – istaknuo je mons. Mrzljak.

Starodrevna zavjetna crkva Majke Božje od Močila na samom ulazu u Koprivnicu stoljećima svjedoči o bogatoj duhovnoj povijesti ovog grada i njezinih stanovnika koji su prije više od tri stoljeća sagradili crkvu Mariji na čast.

Iako je Majka Božja Močilska stoljećima zaštitnica i zagovornica grada Koprivnice, župa je dekretom nadbiskupa Franje Kuharića osnovana 1983. godine. Tadašnja zavjetna kapela postaje župnom crkvom.

Njezinim prvim upraviteljem postaje sadašnji župnik mons. Leonard Markač iza kojega je već 42 godine misništva.

Prije dolaska u močilsku župu prije 35 godina, najprije je bio dvije i pol godine kapelan u Selnici u Međimurju, a potom i četiri i pol godine kapelan u Župi svetog Nikole biskupa u Koprivnici.

Mons. Markač zahvalio je na današnjem euharistijskom slavlju u Močilama svima koji su na bilo koji način kroz ovih 35 godina pomogli rast ove koprivničke župe.

Foto: Zvonimir Markač

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti