Nedjelja, 2. travnja 2023.

FOTO Blagoslovljen obnovljeni pil Presvetog Trojstva u Cvetkovcu

Pil Presvetog Trojstva pripada grupi malobrojnih očuvanih primjeraka javne plastike baroka u sjevernoj Hrvatskoj

Preporučujemo

U nedjelju, 12. lipnja, na blagdan Presvetog Trojstva, u Cvetkovcu je župnik Damir Tito Šmintić blagoslovio obnovljeni pil Presvetog Trojstva.

Naime, na pilu je trebalo obnovit reljef u nišama samog stuba, a došlo je i do znatnog nagnuća te su na spoju stuba i temelja bili vidni rascjepi. Poduzete su adekvatne mjere kako ne bi došlo do urušavanja vrijednog kulturnog, povijesnog i vjerskog dobra.

Pil Presvetog Trojstva u Cvetkovcu
Pil Presvetog Trojstva u Cvetkovcu // Foto: Karlo Krušelj

Član udruge Podravska gruda Josip Mlinarić pokrenuo je akciju za spašavanje spomenika obrativši se Općini Rasinja te su zahvaljujući načelniku Danimiru Kolmanu i članova Općinskog Vijeća poduzete odgovarajuće mjere i osigurana financijska sredstva za obnovu u skladu sa zakonima konzervatorske struke.

U knjizi Franjo Brdarić – iz povijesti podravskih župa autor Dragutin Feletar navodi da 1718., u vrijeme nastanka pila, zaselak Cvetkovec na putu prema Ludbregu pripada Gorici, gospodar koje je bio Stjepan Keczer, plemićki sudac i podžupan Križevačke županije. U njegovoj familiji vjerski duh je bio vrlo jak i on je, vjerojatno iz neke zahvale Bogu, dao podići krasan kip Svetog Trojstva u Cvetkovcu.

U prilog toj činjenici govori aplicirani grb donatora s prednje strane stuba s rijetkim prikazom golubice koja u kljunu nosi prsten. Uz godinu izgradnje upisana su i slova PGDSKDR. To su inicijali donatora, a znače P(erillustris) ac G(enerosus) D(ominus) S(tephanus) K(eczer) De (Radovan) što bi u slobodnom prijevodu značilo vrlo ugledan plemenitaš gospodar Stjepan Kecer de Radovan.

Pil Presvetog Trojstva u Cvetkovcu
Pil Presvetog Trojstva u Cvetkovcu // Foto: Karlo Krušelj

Pil Presvetog Trojstva pripada grupi malobrojnih očuvanih primjeraka javne plastike baroka u sjevernoj Hrvatskoj, a svojim položajem na istaknutom mjestu unutar naselja, žarište je prilaznih putova. Postavljen je na kvadratno postolje. Ima oblik stuba pri čijem se vrhu nalaze polukružne niše s reljefima svetog Antuna Padovanskog, svetog Florijana, svete Barbare i Bogorodice.

Na vrhu stuba iz jednog komada kamena isklesan je skulpturalni prikaz Presvetog Trojstva. Prikaz je jedinstven po smještaju golubice Duha Svetoga podno Kristovih nogu.

Blagoslov pila Presvetog Trojstva u Cvetkovcu
Blagoslov pila Presvetog Trojstva u Cvetkovcu // Foto: Karlo Krušelj

Pil je klasificiran kao sakralna graditeljska baština te je označen kao ‘nepokretno kulturno dobro’ pravnog statusa ‘zaštićeno kulturno dobro’. U vlasništvu je Općine Rasinja, a u nadležnosti bjelovarskog Konzervatorskog odjela.

Blagoslov pila Presvetog Trojstva u Cvetkovcu
Blagoslov pila Presvetog Trojstva u Cvetkovcu // Foto: Karlo Krušelj

Društvo žena Hrvatska duša Rasinja i udruga Podravska gruda su nakon blagoslova upriličile za goste domjenak te malu izložbu rukotvorina vrijednih članica.

Blagoslov pila Presvetog Trojstva u Cvetkovcu
Blagoslov pila Presvetog Trojstva u Cvetkovcu // Foto: Karlo Krušelj
Rukotvorine
Rukotvorine // Foto: Karlo Krušelj
- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti